KeePassXC și Proton Drive

În urmă cu ceva timp v-am prezentat programul KeePass ca și alternativă pentru cei care doresc să își păstreze local anumite date confidențiale, stocate într-o bază de date, criptată cu un algoritm specific. Accesul la datele stocate se putea face numai după introducerea unei parole (master password) despre care se presupune că este deja reținută de utilizator.

Din punct de vedere tehnic KeePass nu are nicio problemă de funcționalitate, dar are totuși o limitare: funcționează numai pe Windows. Această barieră a fost eliminată de apariția derivatului numit KeePassXC. Ca și programul originar, oferă în principiu același lucru respectiv capacitatea de a stoca local date, folosind un anumit algoritm pentru criptare, dar adaugă suportul pentru MacOS și Linux. Puteți consulta o listă completă cu toate funcțiile suportate de KeePassXC în secțiunea denumită sugestiv Documentație / Întrebări frecvente.

Alegerea mea totuși a fost puțin mai diferită. Se poate afirma că am încălcat ”regula” nescrisă. Am decis ca fișierul kdbx care conține baza de date, cu informațiile pe care am dorit să le protejez, să aibe un backup folosind astfel un serviciu de tip cloud. Nu am optat pentru Dropbox, Google Drive sau One Drive, am ales ceva diferit și anume Proton Drive. Motivul alegerii este unul simplu: locația infrastructurii pe teritoriul Uniunii Europene. Pachetul gratuit oferă 500 Mb spațiu de stocare în cloud pentru date. Este mult sau puțin ?!… asta voi putea descoperi pe parcurs :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *