Despre KeePass

Chiar dacă autentificarea în doi pași (2FA) începe să devină un lucru necesar din punct de vedere al securității, la baza acestei ecuații este tot parola. De cele mai multe ori avem încredere în browser să ne stocheze diferitele parole setate la serviciile pe care le utilizăm în mod regulat, dar uneori există și ”obiceiul” de a stoca unele parole într-un fisier ”sigur” de pe dispozitiv. Din punct de vedere al securității acest lucru nu este deloc în regulă și mai devreme sau mai târziu poate cauza probleme majore.

Programul KeePass a fost gândit pentru acei utilizatori care prefera să stocheze parolele local, dar având ca și beneficiu principal criptarea datelor. Deblocarea bazelor de date ce conțin parolele stocate, se face pe baza unei așa numite parole principale (master password). Programul a fost gândit pentru sistemul de operare Windows fiind bazat pe .NET, dar este disponibil și pentru distribuțiile Linux sau MacOS prin intermediul Mono. Pe lângă lista completă de opțiuni oferită de KeePass se merită a fi menționat faptul că este un program de tip open source, existând access astfel și la codul sursă al programului.

Știu… știu… este ușor să dăm copy&paste cu o parolă într-un fisier txt deschis cu Notepad(++) și să credem că este la loc sigur, dar este de fapt o iluzie care poate avea efecte negative dacă dispozitivul este compromis din punct de vedere al securității. Voi cum aveți grijă de parolele voastre? :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *