Testare folosind Certificate SSL

Folosirea protocolului HTTPS a devenit un standard în zilele noastre atunci când facem referire la un site sau aplicație web care este expusă public. Procolul HTTPS este motorizat de existenta un certificat SSL al cărui ”umil” scop este acela a cripta datele aflate în tranzit dintre client (browser) și serverul web pe care se află pagina accesată.

Testarea are un rol important atunci când vine vorba de o pagină web de exemplu, de aceea existența unui certificat SSL nu trebuie omisă mai ales atunci când se dorește emularea unei pagini web considerată a fi aptă pentru producție. O primă alternativă în acest caz este Lets Encrypt, prin folosirea Certbot, certificatele SSL sunt valabile pentru 90 de zile iar reinnoirea este realizată în mod automat de program.

În cazul în care proiectul la care se lucrează are toate ”ingredientele” pentru finalizare cel mai probabil certificatul SSL va fi actualizat cu unul valid pentru 1 an de zile cu posibilitate de reinnoire. Dar totuși… dacă situația nu este așa, efortul pentru a instala și utiliza un certificat SSL trebuie și el moderat, astfel că în acel moment se poate apela la generarea unui certificat SSL ”self-signed”.

Problema certificatelor SSL ”self-signed” este că nu au validare din partea unui furnizor acreditat de aceea browserul se va plânge la accesarea resursei web sau aplicației. Lăsând acest ”mic” aspect deoparte, vă pun la dispoziție un mic tutorial, găzduit pe Gitlab, care conține instrucțiuni pentru generarea unui certificat SSL plus asocierea acestuia cu un server web precum Apache. Sistemul de operare pentru care este creat tutorialul este AlmaLinux, dar este compatibil și cu ”verișorii” săi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *