Cărți și tutoriale

Blogul unui internaut poate fi un reper bun dacă vă considerați un începător în ceea ce privește o distribuție linux sau unul dintre sistemele de operare Windows. Personal am ales să ofer câteva exemple care mie unul mi s-au părut a fi utile pentru fiecare categorie, dar cu siguranță există și altele de aceea am adăugat și un link către căutarea efectuată folosind Google.

Chiar dacă trăim într-o eră digitală, cititul unei carți este încă prezent chiar dacă nu mai este la un nivel așa de ridicat ca în trecut. Pentru acei începători dintre voi care doresc să iși contruiască o bibliotecă, chiar și pentru profesori de informatică care doresc să se familiarizeze cu ceea ce reprezintă lumea distribuțiilor Linux, pot spune că pe internet puteți găsi numeroase saituri care vând cărți destul de interesante. Dacă problema banilor vă presează o vizită la Biblioteca Județeană din orașul de reședință nu strică niciodată, mai ales că le puteți imprumuta și ulterior cumpară de pe internet sau din librării daca vă atrag.

Dintre cărțile care mie unul mi-au atras atenția, pot menționa aici “Linux pentru începători” de George Dimitriu sau “Introducere în sistemul de operare Unix” de Andrei Baranga. Având în vedere că “taica Google” este mereu util îmi permit să vă fac și vouă câteva recomandări de saituri care comercializează cărți pentru utilizatorii de linux:
1. http://www.buybooks.ro/linux-unix.htm
2. http://www.librariaonline.ro/it_calculatoare/software/sisteme_de_operare/
3. căutare generală pe motorul de căutări Google

Ghiduri linux
Ești nemulțumit de răspunsurile de pe forumuri? Vrei să înveți anumite lucruri pe cont propriu în timpul tău? Ești sătul/sătulă de faptul că ești luat/luată peste picior ca fiind începător? Da… cunosc acest sentiment, de aici și ideea de a crea această pagină care să vă ajute la instalarea și folosirea unei anumite distribuții linux. De asemenea vă cer și vouă ajutorul în a posta link-uri către documentația diferitelor distribuții linux existente la ora actuală.

1. Documentația Fedora
2. Open Mandriva Wiki
3. Documentația Ubuntu
4. Documentația openSUSE
5. Documentația Linux Mint
6. Documentația Debian

În zilele noastre utilizatorii de Windows, indiferent de versiune sau de tip (mai mult sau mai puțin piratat), reprezintă cea mai mare parte a pieței IT. Așa cum bine știți acest lucru are avantajul dar și dezavantajul său. Din ce am putut observa pănă și programele libere oferă versiuni specifice sistemelor de operare Windows. Totuși cum rămâne cu aceia dintre noi care se consideră începători în Windows?

Un prim răspuns la această întrebare ar fi lecturtarea unor cărți sau ghiduri, astfel încât să acumulați un minim de cunoștiințe despre sistemul de operare instalat:
– cărţi despre sistemele de operare, de la Widows XP până la Windows 8
centrul de suport creat de Microsoft, în limba engleză, pentru Windows 10, 8 sau 7
căutarea generală folosind Google vă poate conduce la și mai multe rezultate.

A doua variantă pe care un începător o are la dispoziție este desigur accesarea de pagini web care oferă tutoriale specifice. Iată câteva saituri utile în acest sens:
Videotutorial.ro
7tutoriale.ro
1001tutoriale.ro

Lectură plăcută și mult spor la învățat! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *