Windows Terminal și PowerShell

Folosesc programul PuTTY de mulți ani, atât acasă cât și la servici pentru interacțiunea cu serverele linux la care am access. O dată cu migrarea de la Windows 8 către Windows 10 am decis să verific dacă Microsoft a realizat ceva în privința compatibilității cu mediul linux (asta ca urmare a unor articole care anunțau acest lucru).

Lansarea Windows Subsystem for Linux prescurtat WSL, a fost o chestie destul de interesantă dar totuși nu a fost îndeajuns să spun că am găsit o alternativă pentru PuTTY. Situația s-a schimbat în momentul în care am găsit programul PowerShell (sau altfel denumit Microsoft PowerShell). Pentru a înlătura o posibilă confuzie (pe care am experimentat-o și eu) programul Microsoft PowerShell se vrea a fi înlocuitorul Windows PowerShell versiunea 5.1 de sub Windows 10 și respectiv 11. După ce am descărcat cea mai recentă versiune a PowerShell, care la momentul scrierii acestui articol este 7.2, am fost mulțumit de faptul că pot rula comenzi precum curl sau ftp, dar în special că pot rula ssh pentru a realiza conexiunea remote dorită.

Aplicația Windows Terminal poate fi descărcată gratuit de pe Microsoft Store și vine în opinia mea să completeze tabloul perfect de aplicații grupate și accesibile printr-un singur clic. Practic, Windows Terminal poate deschide Command Prompt, Windows PowerShell (versiunea 5.1), SSH și Azure Cloud Shell. La această listă desigur am văzut că s-au adăugat programele PowerShell dar și GitBash pe care ulterior l-am instalat pentru operațiuni efectuate către Github.

La final cineva se poate întreba pe bună dreptate: ”Dar hei ai instalat două programe pentru a înlocui PuTTY?…” Răspunsul ar fi Da, fără nicio urmă de îndoială dar când ne gândim că în urmă cu mulți ani toate aceste concepte nu existau măcar în faza de proiect, îmi permit să zic că Microsoft a înțeles cât de diferiți sunt clienții săi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *