Tutorial: instalare KDE pe AlmaLinux 8 și 9

Mediul de lucru KDE a fost preferatul meu pentru mulți ani cât am folosit openSUSE Linux. Ciudat este că după testul pe care l-am făcut azi nu știu pe cine să acuz că a copiat ceva de la celălalt, iar aici fac referire la mediul de lucru oferit de Microsoft pentru Windows 11 și versiunea de KDE oferită de pachetele aferente AlmaLinux 9. Personal am ales să mă mut pe Gnome pentru că am dorit ceva diferit, dar și pentru că la acel moment calculatorul meu se cam lupta eroic să ruleze KDE, așa cum uneori există persoane care se chinuie la o dietă.

Inspirația pentru acest articol vine din două surse pe care elegant le voi posta aici:
– de pe site-ul linux.org, zona de forum (pentru cine mai folosește așa ceva), avem topicul ”Installing KDE Plasma on AlmaLinux 9.1
– de pe site-ul distribuției linux am preluat depozitele de pachete corespunzătoare fiecărei versiuni, mai precis PowerTools(AlmaLinux8)/CRB(AlmaLinux9) plus depozitul de pachete terț Epel.
Rezultatul celor două surse a fost transformat într-un script bash pe care îl găzduiesc în cadrul un depozit public de pe Gitlab.

Instrucțiunile pentru a instala KDE pe AlmaLinux 8 și/sau 9 sunt următoarele:
1. descărcați imaginea ISO numită ”AlmaLinux OS x.y Minimal ISO
2. scrieți imaginea ISO pe un stick USB folosind programul preferat, sugestia mea aici este Rufus
3. instalați sistemul de operare de pe stick, configurați placa de rețea cu precădere pentru access la internet
4. pe noul sistem de operare, vă logați cu un utilizator ce are drept de a executa comenzi sudo (a.k.a userul se afla in grupul wheel)
5. descărcați scriptul folosind următoarea comandă:
wget https://belicos.ro/scripts/almalinux-kde.sh
6. scriptul va instala depozitele necesare, va actualiza sistemul de operare, va instala KDE iar manual va trebui să dați restart. ATENȚIE: versiunea implicită din script este 8. Pentru versiunea 9 trebuie să activați liniile aferente acesteia și să le comentați(dezactivați) pe cele de la versiunea 8.
executați comanda: bash almalinux-kde.sh
7. după 1000+ pachete instalate și acel restart obligatoriu, vă puteți loga pe mediul de lucru KDE

O captură de ecran face cât o mie de cuvinte, drept urmare adaug și o mică galerie de imagini.
AlmaLinux 8, VMware Workstation Pro 17, 4vCPU, 4GB RAM și 25 GB spațiu de stocare


AlmaLinux 9, configurație hardware, i5-12400-F 6 cores/12 threads, 32 GB RAM, Nvidia RTX 3060Ti 8GB vRAM și 100 Gb spațiu de stocare.

Aventura mea cu KDE a fost una plăcută, nu m-a deranjat că a avut nevoie de 1GB de RAM ca să se trezească bine, deși nu cred că oricine ar putea zice acest lucru. Din păcate nu pot scăpa de sentimentul că mediul de lucru KDE și mediul de lucru din Windows 11 sunt așa niște verișori dar din alte rude 😒😎

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *