Git este unul dintre cele mai populare sisteme de versionare a datelor(fișiere/foldere de exemplu), fiind un element de bază al industriei IT. Dacă nu ați auzit de Git până acum, cel mai probabil activitatea voastră nu implică existența unui cod sursă care să fie folosit și mai ales actualizat de mai mulți utilizatori în paralel. Pe lângă faptul că fiecare utilizator poate salva si actualiza local codul sursă dintr-un ”depozit” a.k.a repository, git permite transmiterea acestor modificări către serverul care găzduiește codul sursă. Acest lucru este realizat în mod securizat prin intermediul așa numitului ”commit” care practic este o versiune actualizată față de ceea ce există la acel moment pe server.
Git este disponibil pentru Windows, Linux și MacOSX.
Pentru Windows (și MacOSX de exemplu) avem la dispoziție programul Git-bash. Acest program ne permite să accesăm depozite Git, să le clonăm și să le modificăm local, toate din confortul liniei de comandă.
O alternativă aici pentru Windows este Visual Studio Code, care permite folosirea Git după ce a fost instalat fără alte ajustări la nivelul sistemului de operare.
În cazul în care folosiți o distribuție linux precum AlmaLinux (RHEL binary-compatible) instalarea Git se face prin intermediul următoarelor comenzi:
sudo dnf update -y
sudo dnf install git -y
git –version
Ca și în cazul Git-bash ”magia” are loc prin intermediul liniei de comandă sau prin instalarea Visual Studio Code care ofere un plus de încredere activității.
Dacă tot am vorbit de un server pe care se află codul sursă, este imperativ să aduc în centrul atenției cel puțin patru furnizori care oferă servicii de găzduire a codului. Lista cuprinde: Github, Gitlab, Bitbucket și Codeberg. Fiecare dintre acesti furnizori oferă și asistentă privind folosirea Git, dar personal am preferat lista de comenzi (a.k.a cheat sheet) creată de Bitbucket. Dacă nu sunteți fan Bitbucket atunci puteți încerca și lista celor de la Github.
O astfel de listă cu comenzi am și eu încărcată pe Gitlab. Sper să vă fie utilă. Succes ! 🙂