Top 5 jocuri: emulate cu wine

In fiecare dintre noi a existat sau inca mai exista un gamer… Orice gamer indiferent daca este infocat sau nu are nevoie de acel joc care il destinde dupa o zi nu tocmai placuta sau in clipele in care pur si simplu nu are chef de a mai face altceva. Asa cum bine se stie majoritatea jocurilor produse pe piata sunt create numai pentru platforma windows, prea putine sunt si pentru mac si mai putine pentru linux… pacat dar asta e. Din fericire pentru noi in zilele noastre dezvoltatorii au gasit cai de a usura tranzitia unui gamer de windows catre o distributie linux, chiar daca nu in totalitate macar pe jumatate indraznesc sa zic eu, prin crearea de programe care simuleaza mediul operational al sistemului de operare Windows XP(de exemplu) atat comerciale cat si gratuite pentru cei care nu isi permit. Daca nu va-ti prins pana acum despre ce este vorba va lamuresc eu: ma refeream la wine.
In cele ce urmeaza am sa incerc sa alcatuiesc un top propriu cu 5 jocuri pe care wine le poate emula fara probleme. Conditiile ce trebuiesc a fi indeplinite sunt: spatiu pe hard pentru joc, existenta unui driver pentru acceleratia 3D instalat si cu versiune cat mai recenta si desigur programul wine instalat si configurat prin comanda winecfg tastata in cadrul unui terminal (consola) linux. Ca si utilizator de windows dar si gamer in acelasi timp, topul meu poate fi luat ca reper, mai precis ca 5 motive pentru care se merita a se trece la o distributie linux. Topul cu cele 5 jocuri emulate cu wine vor fi alese din categoria “Platinum” si/sau “Gold”, adica categoria jocurilor care se instaleaza la fel de usor ca si sub windows. Acestea sunt:
1. Counter Strike 1.6 destul de popular prin Romania. De asemenea mai exista si derivate ale sale care functioneaza dar nu toate sunt “Platinum”;
2. World of Warcraft 4.0.X… inca un joc popular pe meleagurile noastre;
3. StarCraft II foarte popular prin salile de net pe vremea cand le frecventam;
4. Left 4 Dead (Steam) Am vazut filmul destul de SF, banuiesc ca si jocul este la fel;
5. pentru pasionatii de strategie Red Alert 3 functioneaza chiar foarte bine si la rezolutii precum 1280 cu 1024.
Fiecare dintre aceste jocuri au cerinte hardware diferite asa ca personal va recomand sa nu exagerati prin folosirea de setari maxime in joc. De asemenea in cadrul fiecarei pagini in care se afla postate date despre joc exista si informatii sau tutoriale privind instalarea jocului respectiv deci va rog sa cititi cu atentie acele informatii va pot fi utile. Personal nu sunt un mare gamer asa ca mai mult ca sigur am omis jocuri care poate sunt in categoria “Platinum” sau “Gold”, dar exista o baza de date care va poate prezenta detalii despre jocul dorit, daca acesta este listat. Baza de date poate fi accesata aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *