Test cu RedHat Linux 9, Developer Edition

În urmă cu mult timp v-am prezentat succint câteva detalii despre cum puteți descărca și folosi gratuit RedHat Linux, prin intermediul unui tip de abonament numit ”Red Hat Developer Subscription for Individuals”. De vreme ce afară soarele a strălucit puternic pe cer, iar plimbarea de la prânz mi-a stimulat simțurile, am decis să pun în cuvinte și imagini experiența mea.

Pentru acest test am ales să instalez RedHat Linux versiunea 9, ca și server. Ca și scurtă comparație pe VPS-ul pe care îl dețin în acest moment la un furnizor folosesc AlmaLinux versiunea 8, dar cu (aproape) aceleași programe instalate: Jenkins, Grafana (Loki, Promtail, Prometheus și node_exporter), Apache + PHP pentru proba de healthcheck și un server de gaming. Testul a fost realizat pe Windows 11 folosind VMware Workstation 17 Pro cu următoarea configurație, fără a seta serverul de gaming. (notă: configurația este identică cu a VPS-ului de la furnizor la partea de CPU și RAM).

Procesul de instalare propriu zis aduce cu sine doar două diferențe majore față de AlmaLinux:

1. partiția /boot/efi este necesară chiar și în mediul virtualizat

2. înregistrarea dispozitivului în rețeaua RedHat pentru a fi monitorizat prin Red Hat Insights, dar și pentru a avea acces la depozitele cu pachete RPM și actualizări.

Conectarea la rețeaua Red Hat se poate face prin intermediul adresei de mail sau utilizator + parola aferentă. Metoda a doua implică generarea unei chei de activare din cadrul Red Hat Hybrid Cloud Console.

Ca și model de instalare al sistemului de operare am ales ”Minimal Install”, iar ulterior am instalat eu depozitele de pachete și ulterior pachetele necesare.

Am tot menționat ceva despre depozitele de pachete, iar în cazul meu cel puțin, am avut nevoie doar de două în plus fata de cele implicite ”baseos” și ”appstream”. Acestea sunt codeready-builder și desigur preferatul tuturor epel:
sudo subscription-manager repos --enable codeready-builder-for-rhel-9-$(arch)-rpms
sudo dnf install https://dl.fedoraproject.org/pub/epel/epel-release-latest-9.noarch.rpm

Rezultatul a fost unul cu final fericit, am putut accesa mașina virtuală și desigur ca testul meu să fie veritabil, am configurat csf ca și firewall.

Red Hat Insights este un panoul de control prin care se poate verifica de exemplu statusul serverului (fizic sau virtualizat), cât și al actualizărilor ce trebuiesc aplicate și desigur se pot extrage detalii și despre licență.

Și cam asta a fost tot… probabil că prea scurt, dar zic eu că oricine care dorește să învețe despre Red Hat Linux are acum încă o dovadă în plus că se poate. Spor !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *