Programare în Python pe Almalinux

Într-o zi minunată de 14 august v-am prezentat câteva rânduri despre ceea ce înseamnă programarea în Python din perspectiva mea. În acel articol m-am axat pe utilizatorii de Windows care doresc să facă programare în Python, dar de această dată într-o zi specială cum este 1 Decembrie am ales să aduc în prim plan cu totul altceva. Acest articol are la bază multe întrebări asemănătoare pe care le observ pe rețele de socializare: ”se poate face programare pe Linux ?”

Răspunsul la acea întrebare este Da. Prin intermediul acestui articol o să încerc să răspund la această întrebare pentru aceia care sunt interesați de ”șarpe”.
Înainte de a începe îmi permit să vă prezint configurația mea(și da… Lite Hash Rate înseamnă că nu pot mina cu placa video să devin bogat). Distribuția Linux folosită anume Almalinux 9 vine cu Python versiunea 3.9.

Primul program ce poate fi o alternativă pentru PyCharm sau Visual Studio Code este Apache NetBeans. Acest program suportă toate platformele cunoscute Windows, Linux, Mac OSX și BSD și este în principiu axat pe programarea în Java sau PHP ca să dau niște repere. Pentru instalarea Apache NetBeans am optat să folosesc pachetul creat de o entitate terță, numită Codelerety, deoarece acest pachet conține pe lângă Apache NetBeans și componenta Java necesară, totul într-un singur pachet.

Instalarea presupune următorii pași(la data scrierii acestui articol):
wget https://github.com/codelerity/netbeans-installers/releases/download/v23-build1/apache-netbeans-23-0.x86_64.rpm
sudo dnf install ./apache-netbeans-23-0.x86_64.rpm


Pentru a putea începe a scrie cod în Python, mai avem nevoie de un modul adițional ce poate fi instalat direct din Apache Netbeans.


După ce am instalat și modulul putem începe treaba, fiind necesar doar să realizăm un spațiu de lucru pentru fișierele Python:
File -> New Project -> Choose Project -> Python -> Python Project

A doua opțiune pe care doresc să o prezint este Eclipse. Ca și în cazul Apache Netbeans, programul nu este creat pentru programarea în Python în mod specific, dar acest lucru poate fi obținut prin instalarea unui modul. Dar… înainte de modul trebuie să descărcam arhiva Eclipse IDE și să efectuam instalarea.
tar -zxvf eclipse-inst-jre-linux64.tar.gz
cd eclipse-installer/
./eclipse-inst

Instalarea vă permite să adăugați și o scurtătură în meniul aferent mediului de lucru folosit. Personal am ales să nu am această scurtătură setată și să pornesc aplicația din Terminal și să aleg mediul de lucru pentru stocarea fișierelor.


Pentru a seta funcționalitatea ce ne permite să scriem cod în Python folosind Eclipse IDE, trebuie să instalăm modulul PyDev. Acest lucru se poate realiza din Eclipse -> Help -> Eclipse Marketplace -> în câmpul Find scriem Python -> se apasă pe butonul Install de la modulul PyDev.

După ce am instalat PyDev programul a fost repornit, trebuie să configurăm și un folder unde vom avea fișierele aferente. Acest lucru se poate face din Eclipse IDE -> File -> New -> Other -> PyDev -> PyDev Project.


După ce a fost setat zona de lucru a proiectului, practic puteți începe a scrie și executa cod în Python.

Cam acesta a fost răspunsul meu la întrebarea de la începutul articolului. Acum că aveți la îndemână ”uneltele” portivite nu-mi rămâne decât să vă urez încă o dată spor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *