Red Hat Linux – fără costuri

Pentru cei care nu știu, Red Hat Linux este un sistem de operare comercial, așa cum este Windows creat de compania Microsoft. Diferența dintre cei doi competitori este că Red Hat a permis apariția a numeroase derivate gratuite, pe care unii dintre noi le folosim azi, fie pe partea de dektop sau pe cea de server: Fedora, Centos, Rocky Linux sau AlmaLinux.

Atunci când accesați site-ul principal, vă puteți crea un cont de client că să puteți avea acces la diferite zone și resurse oferite de compania Red Hat. Printre aceste resurse se regăsește și zona denumită Red Hat Developer, unde există posibilitatea de a descărca gratuit o versiune de tip server a sistemului de operare Red Hat Linux, pe baza unui abonament intitulat sugestiv și pompos aș adăuga eu, Red Hat Developer Subscription for Individuals.

Înainte de a descărca imaginea ISO cu sistemul de operare, trebuie să aveți în vedere faptul că există unele limite precum cea de instalare pe 16 dispozitive, indiferent că sunt mașini fizice sau mașini virtuale. Suportul tehnic dedicat nu este oferit ca în cazul abonamentelor dedicate firmelor, dar aveți access la documentația online oferită prin Red Hat Customer Portal și desigur la multe alte tutoriale online care să vă ajute. Vă recomand cordial să accesați pagina cu întrebări și răspunsuri pentru a întelege ce anume implică acest abonament.

Reînnoirea abonamentului… nu este posibilă din păcate. Este necesar ca peste 1 an de zile să vă înregistrați pentru un nou abonament, conform celor detaliate în cadrul acestei pagini. Chiar dacă nu faceți ”reînnoirea”, o să puteți folosi sistemul de operare, dar fără access la actualizări.

Dacă cele de mai sus nu v-au descurajat, puteți ține cont de faptul că 1 an de zile este destul timp ca să învătați ceva despre un sistem de operare pe care îl puteți virtualiza folosind VirtualBox, VMware sau Microsoft Hyper-V. Pentru ”aventura” voastră puteți folosi ca și reper acest portal web. Spor la treabă ! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.