Spotlight openSUSE Romania

Ceva timp a trecut de cand am mai obtinut vreun raspuns la chestionarele trimise de mine, ca de obicei timpul este cheia. Pana acum pot spune ca doar cei de la Mandriva Romania si Ubuntu Romania nu au raspuns chestionarului meu, nu-mi ramane decat sa sper ca o vor face.
Asa cum si titlul o spune astazi am obtinut un raspuns si din partea administratorului Comunitatii openSUSE Romania, caruia ii multumesc pe aceasta cale pentru ca mi-a raspuns.
1.Credeti ca viziunea utilizatorilor romani fata de ceea ce ofera o distributie linux s-a modificat fata de anii 90 ?
Nu. In continuare se crede ca a lucra cu linux inseamna sa cunosti cod sursa.
2.Atunci cand ati pus bazele comunitatii pe care o reprezentati anumite scopuri au fost stabilite. In ce masura acestea s-au realizat?
Initial se dorea sa existe o comunitate care sa ofere sprijin in limba romana pentru utilizatorii de openSUSE. Bineinteles ca aceste scopuri s-au modificat si se vor schimba pe masura ce comunitatea evolueaza.
3.Comunitatea Dvs. s-a implicat in proiecte de colaborare cu institutii de invatamant(scoli, licee)? Are de gand sa se implice daca nu a facut-o pana acum?
Pana in present cunosc doar o institutie scolara care utilizeaza openSUSE si care a solicitat ajutor. Pe viitor am in vedere inceperea unei campanii de promovare a versiunii educationale a acestei distributii.
4.Ce parere aveti despre celelalte distributii linux existente?
Fiecare are un anumit grup de utilizatori. Din acest punct de vedere principalele distributii formeaza un tot unitar referitor la ceea ce ofera catre utilizatorul final.
5.Credeti ca instabilitatea financiara existenta poate influenta evolutia unei anumite distributii linux?
Atata timp cat aceste distributii sunt sustinute de comunitati independente de utilizatori acest aspect nu se poate discuta.
6.Ce credeti ca va rezerva viitorul pentru distributiile linux existente?
Cota de piata a acestora va creste, dar nu va fi predominant. Trebuie numai sa ne gandim la faptul ca daca linux-ul a a inventat internetul, cine va inventa noile sisteme de operare?
7.Credeti ca numarul de utilizatori linux la nivel global va creste incat sa egaleze numarul de utilizatori windows?
Pe viitor nu se va mai discuta despre ce sistem de operare utilizeaza un utilizator ci despre ce terminal foloseste.
In incheiere as vrea sa va cer sa imi descrieti cum poate un utilizator sa instalaze un pachet folosind interfata grafica si/sau interfata text(consola).
Fiecare distributie are propria modalitate de instalare a pachetelor de aplicatii. Pentru openSUSE unealta utilizata este YaST pe care o las sa fie descoperita de cine este interesat.

Multumesc openSUSE Romania, bafta maxima va doresc in viitor !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *