openSUSE 11.3

Dupa o perioada destul de lunga inseamnata cu milestone-uri, doua RC-uri si un gold master, versiunea finala a distributiei linux openSUSE 11.3 este disponibila pentru download si implicit instalare sau upgrade.
“The openSUSE project is pleased to announce the release of the latest incarnation of openSUSE, with support for 32-bit and 64-bit systems. openSUSE 11.3 is packed with new features and updates including SpiderOak to synchronize your files across the Internet for free, Rosegarden for free editing of your audio files, improved indexing with Tracker, and updates to Mozilla Firefox and Thunderbird. Among these many new features, openSUSE also provides support for netbooks and the Btrfs file system support. Users can expect to see improved hardware support with the 2.6.34 Linux kernel and updated graphics drivers. And support for the next generation of interactive computing for touchscreens like the HP TouchSmart.”

Schimbarile suferite de distributia linux openSUSE 11.3 sunt multiple cuprinzand numeroase imbunatatiri pe partea de hardware dar si software referindu-ma aici la pachetele cu programe de pe dvd sau din repo-uri, pentru mai multe detalii aceasta pagina va sta la dispozitie; lectura placuta sa aveti.
Indiferent ca este prima data cand interactionati cu aceasta distributie linux sau nu, o puteti obtine pentru testare de la aceste doua adrese:
1. http://software.opensuse.org/113/en
2. http://ftp.iasi.roedu.net/mirrors/opensuse.org/distribution/11.3/ pentru clientii cu internet de la RDS, UPC sau asociati.

Parere personala avand in vedere ca eu folosesc distributia atat pentru functii desktop dar si server instalarea pachetelor a durat ceva timp, aproximativ 40 de minute. Recunoasterea componentelor avut de PC-ul personal a fost complet, de la tv tuner pana la placa de retea, imprimanta sau chiar hard extern. Viteza de boot in cazul configuratiei mele a fost de maxim 30 de secunde(aceasta poate varia in functie de configuratia avuta). In ceea ce priveste driverele pentru placile video Nvidia sau ATI pot spune ca sunt instalate automat sub forma unor drivere open source, cazul meu nouveau pentru Nvidia.
Desigur, ar fi multe de spus dar unele lucruri se experimenteaza pe cont propriu, asa ca nu imi ramane decat sa va urez bafta cu aceasta distributie linux. Pentru orice probleme nu ezitati sa apelati la Forumul openSUSE Romania sau pe Forumul International :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *