SMPlayer și UMPlayer

Dacă tot am descris succint în articolul anterior programul multimedia VLC, se merită să vorbim și despre SMPlayer sau UMPlayer, deoarece aceste 3 programe cu sursă deschisă pot fi ușor considerate un trio multimedia de succes acolo unde alte programe specifice Windows gratuite pot avea limitări de funcționalitate doar pentru a te forța să cumperi versiunea pe bani sau în cel mai rău caz să o piratezi.

SMPlayer este un program multimedia cu suport audio și video destul de vast, ce are la bază Mplayer. Platforma folosită pentru construirea SMPlayer este Qt deoarece aceasta este disponibilă și pentru sistemele de operare din familia Windows. Cea mai recentă versiune a SMPlayer este 0.8.0, care aduce cu sine următoarele schimbări: posibilitatea editării meniului și butoanelor din program, au fost introduse noi filtre video precum gradfun, blur și sharpen precum și ajustări aduse componentelor de citire a subtitrărilor și a adreselor de Youtube. Pe lângă aceste schimbări SMPlayer are o funcție destul de utilă zic eu pentru cei cu timp mai puțin de stat, aceea de a reține setările pentru fiecare fișier multimedia redat. Pentru a descărca SMPlayer 0.8.0 accesați această legătură. În timpul procesului de instalare SMPlayer va descărca și o arhivă cu toate codecurile necesare.

UMPlayer este în viziunea mea un SMPlayer pe steroizi care încearcă oarecum să fie un competitor pentru VLC… și pot afirma că acest lucru îi iese de minune. Pe lângă funcțiile de redare oferite de SMPlayer, Ori Rejwan a adăugat ”copilului său” UMPlayer funcții precum citirea de streamuri ShoutCast, o interfață destul de interesantă pentru accesarea Youtube dar și abilitatea de citire a fișierelor muiltimedia corupte sau incomplete. Pe lângă toate acestea UMPlayer, ca și verișorul său SMPlayer, este ajutat de o gârlă de codecuri audio și video pentru a reda diferite tipuri de fișiere multimedia. UMPlayer este construit de asemenea pe platforma Qt iar cea mai recentă versiune a progamului este v0.98, ce poate fi descărcată de aici.

Ca o concluzie la acest articol și cel referitor despre VLC, pot să adaug că numai Windows 95, 98SE sau ME nu sunt suportate de aceste programe. Partea bună este că acestea suportă minim Windows XP și dacă până acum nu ați încercat măcar unul dintre aceste programe, ar fi cazul să o faceți și să comparați aceste programe libere cu cele proprietare pe care probabil le folosiți.

Leave a Reply

Your email address will not be published.