QupZilla

Internet Explorer, Opera și Google Chrome sunt navigatoare de internet destul de bune, fiecare cu plusurile dar mai ales cu minusurile sale. Din perspectiva mea ca și promotor FLOSS, sunt programe a căror sursă nu este liberă și deci contribuția mea nu prea are multă valoare. Așa cum bine se știe Mozilla Firefox și ”fratele său” SeaMonkey sunt singurele navigatoare de internet cu sursă deschisă, unde fiecare utilizator se poate implica și contribui într-un fel sau altul… dar oare cat de corectă este fraza enunțată anterior?

Din experiența avută cu Firefox sub openSUSE, am putut observa că produsul celor de la Mozilla avea nevoie de anumite librării ce aparțineau mediului de lucru Gnome, mediu de lucru dezvoltat folosit platforma Gtk, pe când Qupzilla folosește platforma Qt și are la bază WebKit ca și prietenul său Safari din cadrul sistemului de operare Mac OSX. Una din caracteristicile principale ale acestui navigator de internet este consumul redus de resurse. Adițional Qupzilla vine și cu o funcție de mult prezentă în alte navigatoare de internet consacrate și anume Speed Dial; alături de Speed Dial navigatorul vine preinstalat și cu aplicația Ad Block pentru blocarea anunțurilor stresante de prin paginile web vizitate. Fiind un program cu sursă deschisă oricine este invitat să contribuie prin promovare, traducere și desigur prin contribuție la dezvoltarea Qupzilla.

Astfel, fraza enunțată de mine la începutul articolului nu este tocmai corectă. Pe lângă Mozilla Firefox și SeaMonkey mai există și Qupzilla, astfel că utilizatorii de Windows se află în fața a 3 opțiuni, libere de orice constrângere, un duel de performanță între Gtk și Qt. Cea mai recentă versiune a Qupzilla este 1.3.1 și poate fi descărcată din cadrul acestei pagini. Dacă vă îngrijorați în ceea ce privește modulele (plugins), navigatorul are o funcție de scanare care verifică zonele specifice sistemului de operare pe care este instalat și le activează după localizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *