Sleep sau Hibernate ?

Încă mă adaptez la statutul de utilizator al unui laptop, iar atunci când ai totul într-o singură ”cutie” managementul resurselor devine ceva normal. Aici fac referire în special la partea de stocare. Vânzătorul laptopului îmi spunea că am 512 Gb spațiu de stocare, sub forma unui SSD NVMe, dar în realitate spațiul utilizabil este de 477 Gb.

Spre deosebire de un desktop, am ales să partiționez discul destul de simplu sub forma a două partiții, clasica C și umila D pestru restul ”lucrurilor”. La momentul respectiv am considerat că 100 Gb pentru partiția C vor fi mai mult decât suficient, dar dacă nu sunteți atenți totuși ajungeți să mai rămâneți cu foarte puțin spatiu liber în timp. După ce am curătat tot ce se putea cu Disk Cleanup, aplicația TreeSize a mai găsit un fisier numit hiberfil.sys, care ocupă 12,7 Gb de pe partiția C.

După o scurtă căutare pe Google am înțeles și care era rolul acelui fișier, respectiv era pentru modul Hibernate. Microsoft oferă destule detalii în cadrul acestei pagini atât despre Sleep (Hybrid Sleep) cât și despre Hibernate. Desigur nu m-am oprit doar la aceea pagină ci am continuat să mai consult și alte pagini care mi-au oferit și alte detalii importante despre acel fișier. Pe lângă faptul că este controlat de Windows, fișierul generat reprezintă minim 40% din memoria RAM a laptopului. Personal recunosc că nu am folosit niciunul dintre ele când aveam desktop, nu știu în ce măsură o voi face acum.

Dat fiind faptul că prefer să fac Shut Down de fiecare dată am ales astfel să renunț la modul Hibernate și astfel să recuperez cei 12 Gb. Dacă și voi sunteți în situația mea, atunci poate doriți să dezactivați Hibernate, urmând câțiva pași:
– porniți Command Prompt ca și Administrator
– rulați comanda powercfg /hibernate /? pentru a vedea formatul sintaxei
– rulați comanda powercfg /hibernate off pentru a dezactiva modul Hibernate.
O dată dezactivat modul Hibernate, fișierul generat va fi și el șters.

Pe final rămâne întrebarea ”filosofică”: Sleep sau Hibernate ? :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *