Monitorizare prin Grafana Cloud

În articolul anterior v-am prezentat câteva detalii despre monitorizarea site-urilor web folosind Freshping sau Uptime Robot, furnizori care oferă serviciile de bază gratuit. În aceiași notă astăzi vă prezint Grafana Cloud, un serviciu de monitorizare mai avansat, dar care oferă si un plan gratuit pentru aceia dintre voi care au un buget limitat.

Așa cum și denumirea o spune, acest tip de serviciu folosoște tehnologia cloud, astfel că nu este necesară instalarea Grafana pe resursa ce trebuie monitorizată, fiind astfel considerat parte a ceea ce numim Monitoring as a Service (MaaS). Monitorizarea oferită de serviciul Grafana Cloud acoperă HTTP/HTTPs, ICMP ping, port TCP, DNS și Traceroute. Toate aceste opțiuni sunt disponibile pentru toate cele 22 de locații, limita fiind desigur dată de abonamentul gratuit ce oferă: 50 Gb spațiu de stocare pentru loguri, 50 Gb spațiu de stocare pentru intrări, 10.000 de intrări pentru Prometheus sau Graphite, cu o retenție a datelor de 14 zile. Mai multe detalii despre Grafana Cloud și prețurile pentru abonamentele oferite puteți regăsi în cadrul acestei pagini.

Intr-adevăr, 14 zile de retenție pentru loguri și restul intrărilor generate poate fi puțin, dar dacă site-ul vostru este picat de mai mult de o zi atunci cu siguranță în 14 zile deja vorbim de un faliment, mai ales dacă este vorba de un magazin online. Perioada mai mare de retenție a datelor este de regulă folosită de companii ce procesează un volum mare de date cu caracter personal, fiind obligate contractual să le rețină.

Cum vorba multă este sărăcia omului, vă prezint câteva imagini mai jos care cuprind opțiunile de monitorizare și dashboardul pentru acest site.

Pe lângă opțiunile aferente monitorizării prin HTTPs, mai puteți observa și ce cost lunar aduce configurarea acestui tip de monitorizare. Intervalul de timp ales pentru verificare și numărul locațiilor alese determină volum de date generat și respectiv prețul.

Dashboardul acestui site, cu latența din cele două locații alese de mine

Dacă v-am atras atenția câtuși de puțin cu serviciul Grafana Cloud, atunci nu pot decât să finalizez articoul cu un ultim detaliu: puteți monitorizara servere Linux prin instalarea unui agent care să colecteze și să transmită datele către serverele Grafana. Acest lucru este inițiat din interfata web a Grafana Cloud și finalizat pe serverul ce se vrea a fi monitorizat.

Spor la treabă :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *