Serviciul de Free Dns

De vreme ce in articolul anterior am vorbit despre cum se poate realiza un site, inevitabil orice incepator va ajunge la urmatorul fapt: Cum imi va vedea lumea site-ul daca eu am ip dinamic si de fiecare data mi se schimba? Din pacate providerii de internet din Romania, ofera clientilor ip-uri dinamice(DNS-ul se schimba de fiecare data) si nu ip-uri statice. De obicei ip-urile statice se pot inchiria pentru o anumita taxa si astfel poate parea primul pas in a evita un serviciu de free dns. Dar ganditi-va ca daca nu aveti resurse financiare pentru a va mentine serverul o astfel de investitie este inutila.

Ce este DNS-ul ?
Domain Name System (DNS) este un sistem distribuit de păstrare şi interogare a unor date arbitrare într-o structură ierarhică. Cea mai cunoscută aplicaţie a DNS este gestionarea domeniilor în Internet.
Caracteristicile sistemului de nume (DNS) sunt:
* foloseşte o structură ierarhizată;
* deleagă autoritatea pentru nume;
* baza de date cu numele şi adresele IP este distribuită.
Fiecare implementare TCP/IP conţine o rutină software (name resolver) specializată în interogarea serverului de nume (DNS) în vederea obţinerii translatării nume/adresă IP sau invers.

Ce este IP-ul ?
IP (Internet Protocol) este un protocol care asigură un serviciu de transmitere a datelor, fără conexiune permanentă. Acesta identifică fiecare interfaţă logică a echipamentelor conectate printr-un număr numit “adresă IP”. Versiunea de standard folosită în majoritatea cazurilor este IPv4. În IPv4, standardul curent pentru comunicarea în Internet, adresa IP este reprezentată pe 32 de biţi (de ex. 192.168.0.1). Alocarea adreselor IP nu este arbitrară; ea se face de către organizaţii însărcinate cu distribuirea de spaţii de adrese. De exemplu, RIPE este responsabilă cu gestiunea spaţiului de adrese atribuit Europei. Internetul este în proces de evoluţie către versiunea următoare de IP, numită IPv6, care practic aşteaptă un utilizator major, care să oblige folosirea acestei versiuni superioare şi de către alţii. Ramurile Ministerului Apărării al SUA (DoD) au anunţat ca în decursul anilor 2009 – 2011 vor înceta relaţiile cu furnizorii de servicii Internet care nu folosesc IPv6. (banuiesc ca realizati care este sursa nu? :) )

Deci, din cele doua definiti putem sa ne dam seama cam ce este un free dns: un serviciu gratuit care aloca un nume(ex. creation.no-ip.org adresa proiectului meu) ip-ului tau dinamic, pentru a fi usor accesibil de pe internet. Provideri de free dns poti fi gasiti folosind motorul de cautare Google; eu unul am gasit doi care ofera client de configurare si pentru linux(poate aveti voi bafta sa descoperiti mai multi)
1. No-Ip client pe care si eu il folosesc si pe care vi-l recomand si voua
2. FreeDNS serviciu romanesc de free dns, fostul provider de shell-uri gratis celuloza.ro pentru cunoscatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *