Apache, PHP si MySQL sau cum sa iti creezi propriul site

Daca cititi cu atentie descrierea unei distributii linux, o sa ajungeti la un capitol ce descrie folosirea aplicatiilor de tip web. Ce inseamna asta pentru voi? Acest lucru inseamna ca orice distributie linux va poate oferi trei programe cu care sa va realizati propriul site sub distributia linux folosita. Pe langa faptul ca trebuie sa invatati sa configurati aceste programe(in timp, cu multa rabdare) trebuie sa stiti sa folositi si firewall-ul distributiei voastre linux pentru a va proteja de atacari “brute force”. Din proprie experienta va spun ca un firewall bine configurat va asigura sub linux toata securitatea de care aveti nevoie.
Pentru a va realiza site-ul, trebuie mai intai sa descarca-ti programele necesare. Acestea sunt Apache, PHP si MySQL(aditional si phpMyAdmin program de administrare a bazelor de date create de MySQL). Cea mai usoara cale, mai ales pentru incepatori, este folosirea unui manager de pachete care sa instaleze si sa configureze pachetele Apache, PHP, MySQL si phpMyAdmin. De asemenea pentru orice problema nu ezitati sa cereti ajutor comunitatilor pe care distributia linux le are in tara noastra sau daca nu la nivel global.
Nici un tutorial nu ar fi complet daca nu v-as explica ce reprezinta fiecare dintre programele mentionate mai sus. Ca de obicei sursa oricarui incepator este este Wikipedia Romania. Si de aceasta data a oferit definitii pe care si un incepator poate sa le inteleaga.
Apahe este un server HTTP de tip open-source. Apache a jucat un rol important în dezvoltarea Web-ului, fiind folosit în prezent în 50% din paginile web. Apache este un server web cu o contributie notabila la dezvoltatea internetului (world wide web). Apache a reprezentat prima alternativa viabila la Netscape Communications Corporation si a evoluat rapid in termeni de functionalitate si performanta ca un rival competitiv in fata altor servere web bazare pe Unix. Apache este dezvoltat de o comunitate deschisa de programatori sub emblema Apache Software Foundation. Aplicatia este disponibila pentru o mare varietate de sisteme de operare inculuzand Unix, FreeBSD, Linux, Solaris, Novell NetWare, Mac OS X, Microsoft Windows si OS/2. Serverul Apache este caracterizat ca fiind un software gratuit si open source,asta facandu-l ca din aprile 1996 sa fie cel mai populat server HTTP.
PHP este un limbaj de programare destinat în primul rând Internetului, aducând dinamică unei pagini de web. Este unul din cele mai importante limbaje de programare web open-source şi server-side. Numele PHP provine din limba engleză şi este un acronim recursiv : Php: Hypertext Preprocessor. Exemple faimoase de utilizare a acestui limbaj sunt PhpBB (forum), PhpNuke(CMS), chiar şi MediaWiki, software-ul din spatele Wikipedia. Folosirea PHP poate fi văzută ca o alternativă gratuită la utilizarea unor limbaje comerciale cum sunt ASP de la Microsoft, ColdFusion de la Macromedia, sau chiar JSP de la Sun Microsystems.
MySQL este un sistem de gestiune a bazelor de date relaţional, produs de compania suedeză MySQL AB şi distribuit sub Licenţa Publică Generală GNU. Este cel mai popular SGBD open-source la ora actuală, fiind o componentă cheie a stivei LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP). Pentru a administra bazele de date MySQL se poate folosi modul linie de comandă sau, prin descărcare de pe internet, o interfaţă grafică: MySQL Administrator şi MySQL Query Browser. Un alt instrument de management al acestor baze de date este aplicaţia gratuită, scrisă în PHP, phpMyAdmin.
In concluzie pot sa va spun, ca eu ca si incepator am avut mici probleme de depasit in ceea ce priveste configurarea acestor servicii, dar stiti cum se zice “cu rabdarea poti sa treci marea”. Locul de instalare a pachetului Apache poate varia, sub openSUSE este de exemplu /srv/www/htdocs/.Inca o data tin sa subliniez faptul ca pentru a fi accesat de pe internet, portul 80 al Apache trebuie sa fie deschis in firewall. Pentru a afla daca Apache a fost instalat corect tastati in cadrul browserului favorit http://localhost/ si daca mesajul “It Works!” va apare inseamna ca totul a decurs bine. Singurul lucru care va ramane este sa folositi un program de editare HTML precum Bluefish si sa va apucati sa va construiti site-ul dorit sau alternativ puteti folosi tapete deja create de la acest link.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *