Salut Debian 9 Stretch !

Debian Linux

Dacă folosiți funcția de căutare din partea dreaptă a micului meu site, iar ca și cuvânt cheie treceți ”debian”, o să vedeți că ultimul articol face referire la un derivat din Debian, respectiv Linux Mint scris în anul 2013 ceea ce înseamnă că trebuie să mai scriem ceva legat de acest aspect :) . Debian 9 supranumit și Stretch, este instalat pe calculatorul meu de ceva timp, dar nu am avut când să scriu câteva cuvinte despre el. Notele de lansare ale sistemului de operare le puteți citi accesând această pagină. Ultimul set de actualizări ne aduce la Debian versiunea 9.5 care vine să corecteze defecte de funcționare (bugs) și probleme de securitate.

Deoarece doresc ca Debian să fie o alternativă viabilă pentru mine trebuie să îmi permită instalarea anumitor aplicații ca și pe Windows. Menționez aici că nu doresc să elimin sistemul de operare Windows dar îmi doresc să am o experință plăcută atunci când pur și simplu nu doresc ca la boot să aleg ceea ce oferă Microsoft. Kernelul din seria 4.x oferit de Debian (am ajuns la 4.9.0 după actualizări) oferă driverele necesare pentru componente dar orice ar face la placa video prefer totuși ceea ce ”baieții” de la Nvidia au creat pentru performanță mai bună. Cu imprimanta HP nu au fost probleme, instalarea hplip a acoperit acest aspect.

Fiecare are un browser preferat, al meu nu este Firefox ci este Google Chrome. Debian, datorită politicii sale de sortare a pachetelor oferă în repo-urile proprii doar Chromium, versiunea open-source oferită de Google publicului larg. Pentru instalarea Google Chrome a trebuit să accesez https://www.google.com/chrome/ și să descarc pachetul necesar pentru versiunea de Debian. O dată cu instalarea pachetului este configurat și un repo creat de Google pentru a recepționa actualizări.

Instalarea programului Steam este puțin mai complicată prin comparație cu Google Chrome, dar există o pagină dedicată care ajută la instalarea și configurarea corectă a programului. La ora actuală există destule jocuri care merg pe linux, poate aveți noroc și preferatul vostru se află în această ”listă”. Pe partea de multimedia am ținut aproape două programe, VLC și Clementine, ca și alternativă la BSplayer și anticul Winamp. Nu sunt fan Facebook în ceea ce privește chatul dar recunosc că am HexChat de dragul vremurilor trecute și mai nou Discord.

În cazul în care nu aveți un cont pe Steam, nu este o problemă repo-urile Debian oferă acces la multe jocuri, menționez aici doar căteva titluri 0 a.d, Nexuiz, OpenArena (alternativă la Quake 3), Red Eclipse, Wesnoth sau Warzone2100. Desigur unele nu sunt dispobile aici dar pot fi descarcate manual, precum Urban Terror, Smoking Guns, Xonotic, Hedgewars (dacă va plăcut Worms) sau Glest.

Prezentarea mea se apropie de final prin aceste rânduri. Pot spune fără jenă faptul că progresul înregistrat de Debian, probabil alte sisteme de operare Linux, îl fac și mai aproape de cei care preferă ceva diferit față de Windows. Eu unul sunt mulțumit de faptul că am putut instala, chiar dacă manual, programele de care am nevoie pentru rutina mea zilnică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *