Programe de monitorizat traficul

speed-of-InternetAstăzi am decis să dau drumul, din nou aș adăuga aici, la serverul de Urban Terror de această dată pe versiunea 4.2. Ca și în cazul anterior, serverul de joc este setat pe modul TDM (Team Deathmatch) împreună cu niște boți de nivel 4 pentru a atrage jucătorii mai buni sau mai puțin buni, interesați să piardă vremea făcând fraguri. Serverul nu este activ non-stop, dar pot spune că este vizitat, lucru care mă surprinde într-un mod plăcut.

Așa cum și titlul o spune, acest articol aduce în centrul atenției programe de monitorizat traficul aferent conexiunilor de Internet. Pentru distribuțiile linux am decoperit două programe destul de utile în felul lor, care ne pot ajuta să contorizăm traficul și respectiv să vedem și ce conexiuni sunt active dinspre și către umilul nostru calculator. Primul dintre ele se numește IPTraf – IP Network Monitoring Software și în viziunea mea este cel mai avansat program de genul acesta, fiind folosit cu siguranță și de administratorii de servere drintr-un data-center obscur de care nimeni nu a auzit încă. Instalarea programului sub openSUSE se realizează prin comanda sudo zypper in iptraf-ng iar folosirea sa este efectuată prin folosirea comenzii sudo /usr/sbin/iptraf (cazul openSUSE).

Al doilea program de monitorizare se numește bwn-ng – Bandwidth Monitor NG și asemeni celui menționat anterior face aceleași lucruri cu mențiunea că poate prezenta raportul monitorizării chiar și în format HTML sau CVS, după spusele celui l-a conceput. Instalarea în cazul acestui program este diferită fiind nevoie de compilare, acest proces care sperie pe mulți, pașii fiind următorii: dezarhivați și extrageți arhiva, o dată ce ați accesat folderul creat rulați comenzile ./configure, make urmat de sudo make install pentru finalizare. Programul de monitorizare poate fi ponit fără a avea nevoie de sudo, respectiv prin inițierea comenzii bwm-ng.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *