Google ”Clipește” și renunță la Webkit

chrome-chromium-opera-devWebkit este un motor grafic de redare a paginilor web pentru navigatoarele de Internet, dezvoltat de companii precum Apple, Google sau Adobe. Acest motor grafic de redare era unul dominant depășind cu mult alte motoare precum Trident care motorizează Internet Explorer și Gecko care motorizează Mozilla Firefox, până recent o componentă majoră a navigatoarelor Chromium, Google Chrome și desigur Opera.

Pe data de 3 aprilie anul curent, echipa de dezvoltatori a navigatorului cu sursă liberă Chromium a anunțat traziția către un derivat (a.k.a fork) al motorului grafic Webkit numit Blink. Trecerea la noul motor grafic era necesară în viziunea celor care lucrează la contrucția Chromium și asta deoarece costul menținerii compatibilității dintre Webkit și funcționalitatea navigatorului devenise prea mare și asta din cauză că navigatorul Chromium este unul care operează cu mai multe procese. O dată cu tranziția către Blink echipa de dezvoltatori crede că poate realiza progrese în ceea ce privește integrarea V8, motorul de JavaScript al celor de la Google și de asemenea în creșterea gradului de stabilitate al navigatorului de Internet Chromium.

Tranziția către Blink efectuată de cei de la Google a adus la o schimbare a direcției și pentru dezvoltatorii navigatorului Opera, care de asemenea au renunțat la Webkit, lucru anunțat pe blogul personal de către Bruce Lawson. Chiar dacă Safari, navigator creat de Apple, va rămâne pe Webkit, balanța motoarelor grafice folosite în navigatoarele de Internet va suferi o schimbare în următorii ani, un lucru important fiind aici ca schimbarea să fie de bine pentru noi cei care folosim Chromium sau Google Chrome.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *