Tehnologia Optimus în driverele pentru linux

nvidia_logoTehnologia Optimus a fost creată de Compania Nvidia pentru laptopuri și în termeni pe înțelesul tuturor realizează o ”uniune” dacă o putem numi așa, între două plăci grafice, respectiv una Intel și alta Nvidia, al cărui scop este un echilibru între puterea consumată și calitatea elementelor grafice redate utilizatorului în timpul folosirii.

Dacă sunteți utilizator al sistemului de operare Windows treaba este destul de simplă: instalați driverul pentru placa Intel care de obicei vine la pachet cu laptopul cumparat și apoi descărcați și instalați driverul pentru cea Nvidia. De cealaltă parte a… baricadei, utilizatorii de linux nu s-au bucurat de beneficiul acestei tehnologii sau decât prea puțin zic eu pe un ton mai optimist, prin intermediul proiectului Bumblebee și asta cel puțin până acum.

La ceva timp după mustrarea publică a lui Linus Torvalds, ”baieții” de la Nvidia au pus umărul la muncă și au creat primul driver, în stadiu beta desigur, care aduce suport pentru tehnologia Optimus utilizatorilor de distribuții linux, respectiv driverul cu versiunea 319.12. Înainte să vă pregătiți și implicit să descărcați acest driver trebuie să aveți în vedere următoarele cerințe: nucleu linux 3.9 disponibil oficial cam într-o lună, X server versiunea 1.13 și versiunea 1.4 a programului XRandR. Dacă știți că îndepliniți aceste condiții și desigur vă place aventura eu vă doresc mult spor la teste și nu uitați să ”trânțiti” un feedback pentru cei de la Nvidia cu privire la experiența trăită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *