Pe data de 29 noiembrie 2012, vă prezentam în cadrul unui articol profilul meu de jucător, pe vremea aceea în sistem dual boot Windows și openSUSE. Iată că acum pe 26 martie 2013 situația este cu totul alta și cum afară ninge ne-ncetat am zis să mai postez un articol în care să conturez propriul profil de jucător sub linux.
Din perpectiva jocurilor de tip FPS, First Person Shooter, distribuțiile linux stau foarte bine. Ca și utilizator de openSUSE pot spune că am acces la diferite tipuri de jocuri din această categorie, fiecare bazat pe câte un motor grafic mai mult sau mai puțin modificat. Lista mea de jocuri FPS conține: Assault Cube, Enemy Territory, Quake Wars (varianta demo), ioQuake3, Smokin Guns, Urban Terror 4.1 și 4.2, Xonotic și prin intermediul Steam am instalat Team Fortress 2.
Simulatoarele auto au și ele un loc al lor în cadrul sistemului de operare, dar din păcate acestea sunt emulate cu Wine. Aici vorbesc despre jocurile Need for Speed Hot Pursuit 2 și Need for Speed World. Ambele rulează în cadrul unui director de lucru Wine specific deoarece în cazul NFS World a trebuit să instalez, folosind Winetricks, dotnet 2.0, gdiplus și IE7 pentru ca jocul să funcționeze bine.
Pe lângă cele două jocuri din familia Need for Speed, am mai testat sub Wine Counter Strike 1.6 precum și Counter-Strike Source deoarece revenisem la ele cât timp folosisem Windows. Jocurile rulează sub Wine 1.5.x fără să fie nevoie de instalarea anumitor programe specifice Windows, dar din păcate nivelul cadrelor pe secundă (a.k.a Frame Rate per second – FPS) oscilează destul de mult și astfel am fost nevoit să renunț la aceste jocuri. Instalarea DirectX și rularea jocurilor folosind D3D nu oferă funcționalitate și conduce la eroare de joc.
Aceast al doilea episod al profilului de jucător nu ar fi complet fără un feedback public și în același timp propriu, în legatură cu interacțiunile avute în cadrul acestor jocuri. În cadrul NFS World chatul global este oprit iar interactiunea are loc numai în timpul curselor în care participă jucătorul. Mergând pe direcția jocurilor native Windows care rulează pe openSUSE folosind Wine, continui odisea menționând aici Counter-Strike 1.6 și Counter-Strike Source, jocuri preferate de mulți utilizatori români fie ei buni sau răi. Mediul virtual al acestor jocuri poate fi caracterizat printr-o lipsă acută de verticalitate din partea majorității celor care se joacă, de la o limbă română jignită de erori gramaticale până la coduri de joc sau chiar amenințări. Prin grămada asta de ”noroi” am reușit să dau și peste oameni cu capul pe umeri care se luptă pentru comunitatea lor, oameni dispuși chiar să investească pentru ceea ce au construit, cărora sincer le doresc mult succes și pe care îi felicit pentru ceea ce au făcut până acum. Păcat că nu același lucru pot spune și despre Urban Terror România și atitudinea întâlnită prin acea comunitate.
Tabăra linux a jocurilor nu este nici ea prea diferită pentru că și aici ai șansa să dai peste oameni care fie nu știu cei ăla respect sau care au coduri. Singura diferență notabilă aici este numărul redus de jucători români, care la acest capitol mi se par prea conservatori (ca să nu zic altfel) când vine vorba de a încerca ceva nou, dar în același timp gratuit. Îndrăznesc să adaug aici faptul că într-un fel mă bucur că sunt mai puțini, dar stau și mă întreb acum oare câși dintre ei sunt și corecți… Per ansamblu îmi permit a spune că oricine care afirmă că pe ”linux” nu ai jocuri este un ”habarnist” cu acte în regulă.
Editare ulterioară, 30 martie 2013: folosirea unei versiuni de Wine mai vechi, respectiv 1.4, oferă stabilitate mai mare cadrelor pe secundă din joc și astfel mă pot juca Counter Strike 1.6 si Counter Strike Source.