Acolo unde Compania Microsoft a pierdut controlul asupra lucrurilor sau în cel mai bun caz nu dorește să îl preia din motive financiare, Canonical reușește să își mai înființeze încă un punct de lucru prin intermediul căruia să își promoveze produsele software create precum și pe cele existente sub o licență liberă pentru publicul interesat și în cazul de față și pentru guvernul chinez.
Ministerul chinez al Industriei și Tehnologiei informatice a selectat Ubuntu ca bază pentru un nou sistem de operare adresat utilizatorilor chinezi. Ca urmare a acestui lucru Canonical a recunoscut oficial statutul de derivat al distribuției linux Ubuntu Kylin, ce va fi lansată în paralel cu versiunea oficială 13.04. Dezvoltarea acestui derivat este asigurată prin colaborarea dintre reprezentanți ai Canonical și reprezentanți locali care promovează programele libere, în cadrul Universității Naționale de Tehnologie pentru Apărare.
Ca și sistem de operare, Ubuntu Kylin va fi ajustat pentru utilizatori vorbitori ai limbii chineze și va conține servicii precum Baidu Maps, Taobao un competitor al cunoscutului Amazon și suita de birou WPS, destul de populată în China la ora actuală. Pe lângă aceastea, dezvoltatorii doresc introducerea suportului pentru plăți și a programului pentru mijloacele de transport în comun.
Apariția sistemului de operare Ubuntu Kylin face parte din strategia guvernului chinez de promovare a produselor software cu sursă deschisă. Din ce am găsit pe internet se pare că Republica Populară Chineză (a.k.a PPC) are o rată mare de piraterie a sistemului de operare Windows, respectiv 9 din 10 utilizatori. Personal sunt curios câți dintre acei utilizatori vor renunța la versiunea piratată de Windows în decurs de… să zicem… un an, după lansarea Ubuntu Kylin ?!