A trecut ceva timp de când nu am mai vorbit de openSUSE, dar chiar și așa nu se poate spune că timpul a stat pe loc pentru acest sistem de operare, mai ales când se află sub lupa unei companii care vând pe bani Suse Linux Enterprise (așa cum este relația dintre Fedora și Red Hat Linux). La ora actuală sistemul de operare se prezintă în două variante: cea stabilă numită openSUSE Leap versiunea 15.1 la momentul scrierii acestui articol și openSUSE Tumbleweed o versiune de tip rolling-release care practic se actualizează continuu cu pachetele oferite de la openSUSE Factory (un fel de Debian Testing dacă vă place comparația aceasta).
Chiar dacă la ora actuală nu mai folosesc linux pe calculator (nici măcar în dual boot) Virtual Box stă precum acel prieten fidel, gata de acțiune, oricând este nevoie. Astfel după un upgrade de Virtual Box am făcut și instalarea de openSUSE Leap 15.1, mediul de lucru ales fiind KDE (DE CE? ar intreba cineva, păi openSUSE este o distribuție linux KDE centrică ca să zic așa, dar puteți instala și Gnome în loc de KDE dacă doriți).
Dat fiind faptul că nu am făcut instalarea pe calculator ci doar în mediu virtual nu a fost nevoie să instalez driverul pentru placa video și alte programe necesare mie, în schimb m-am axat să verific ce oferă noua versiune de KDE și desigur ce programe precum Libre Office sau VLC sunt disponibile. Desigur nu puteam să nu menționez aici că Mozilla Firefox este browserul implicit al sistemului de operare.
Uneori mai este nevoie și de un editor de texte cu interfata grafica, iar Kate este ceea ce vă trebuie. Desigur dacă nu ieșiți la soare prea mult din terminal atunci vi, vim sau nano sunt acele opțiuni pe care trebuie să le aveți în vedere.
În final nu puteam să nu spun ceva despre Yast, această unealtă care oferă atât de multe opțiuni, un fel de Control Panel dacă stați și comparați cu sistemul de operare Windows. De la instalare de pachete și actualizări până la modificări de parametri la kernel, configurare firewall sau vizualizare loguri de sistem, Yast este componenta centrală a sistemului de operare openSUSE, indiferent că este Leap sau Tumbleweed.
Dacă nu ați testat sistemul de operare încă, atunci bagați o fisă, nu șiti de unde sare iepurele pinguin :D