KDE Neon

Chiar dacă timpul nu prea mai este de partea mea, am reușit totuși să testez puțin KDE Neon. Sistemul de operare linux are la bază cea mai recentă versiune Ubuntu de tip TLS ce oferă access la actualizări pe o perioada mai mare plus mediul de lucru KDE Plasma cu cea mai nouă versiune disponibilă 5.16. Atenție totuși KDE Neon nu este același lucru cu Kubuntu, sistemele de operare nefiind compatibile între ele. Mai multe informații aveți în cadrul acestei pagini .

Pentru a testa sistemul de operare am folosit Virtual Box, cu un hard disk de 25Gb alocat. Consider necesar să menționez aici că testarea în mediu virtual nu poate fi comparată cu rularea de pe un live DVD sau de pe un stick USB bootabil.

Nu am mai folosit KDE de mulți ani dar o dată pornit sistemul de operare si accesat desktopul m-am simțit ca acasă. Prima nevoie a fost să îmi adaug câteva widgeturi care să mai ocupe spatiul de pe desktop.

Unele aplicații precum K3B, VLC sau Amarok nu au venit la pachet dar programul Discover a fost util pentru a le instala. Firefox este prezent la datorie ceea ce inseamnă că vă puteți accesa site-urile preferate chiar dacă nu ați reușit să vă decideți ceea ce doriți să ascultați (recomand aici VLC – Icecast Radio Directory).


Întotdeauna KDE a fost un consumator de resurse, probabil fiind mai temperat acum. Per ansamblu cu Firefox, VLC, Dolphin, Konsole și Discover ca și aplicații pornite plus acele widgeturi, consumul total de RAM a fost de 1,2 GB cu precizarea cordială că pe un mediu real de folosire consumul de resurse poate fi diferit.

Distracție plăcută dacă vă apucați și voi să testați sistemul de operare. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *