Pe vremea când aveam mai mult timp la dispoziție și instalam distribuții linux, a fost una pe care nu am instalat-o pe calculatorul din dotare, ci doar o rulam după un live cd clic clic printre aplicații/meniuri, sfârșit. În urmă cu 2 zile totuși am decis să fac și instalarea distribuției linux Fedora, versiunea curentă fiind 31. Pentru cei care nu știu, încă, Fedora este un proiect susținut în principal de RedHat care există de foarte mulți ani, așa cum SUSE contribuie la existența openSUSE dar cu mai multă stabilitate în zona ”pălărioșilor” :) .
Instalarea s-a făcut acum folosind un stick usb pe care am scris imaginea ISO descărcată de pe site-ul oficial al proiectului, in mediu virtual sub VMware, avand 2 nuclee de procesor alocate, 4 GB de RAM și 20 Gb spațiu pentru disc. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult pe partea de desktop, Fedora a ramas o distribuție linux ce preferă Gnome ca și interfață grafică pentru utilizatori, versiunea ofertă la pachet fiind GNOME 3.34, ce ar aduce un plus la consumul de resurse pentru cei cu calculatoare mai slabe. Aici mai pot adăuga faptul că sistemul de operare este disponibil doar pentru arhitectura pe 64 de biți, ceea ce înseamnă că trebuie să verificați înainte ce fel de procesor are calculatorul pe care vreți să instalați Fedora 31.
Dacă ați mai folosit Gnome 3.3X atunci sunteți deja familiari cu faptul că are integrat un program prin care utilizatorul caută și instalează programe. Alternativa este desigur linia de comandă și programul dnf (înlocuitor al vechiului yum ).
Browserul implicit care este oferit de Fedora 31 este Mozilla Firefox…
…dar după ce sunt activate și depozitele de pachete terțe am putut adăuga și Google Chorme. Pentru cei care preferă ceva open-source este și Chromium disponibil.
Dintre depozitele terțe care se merită menționate aici numesc pe cel pentru Steam și cel pentru driverele Nvidia.
Nu este tocmai Microsoft Office dar suita Libre Office își face treaba și este disponibilă în Fedora 31, recunosc că nu am căutat dar probabil se pot instala și câteva fonturi adiționale.
Un program care să redea fișiere audio și video este un plus, iar aici VLC este tot ceea ce trebuie, însă sub Fedora 31 nu am avut cum să instalez programul decât dintr-un depozit terț. Ciudat prin ograda Debian este disponibil în depozitele oficiale.
Am păstrat pe final două elemente care sunt necesare unui utilizator linux, respectiv un File Manager și terminalul (căci unele lucruri se pot face numai din el).
După părerea mea utilizarea Terminalului nu ar trebui să mai fie ceva uimitor, sunt destule tutoriale care să ajute. Multe lucruri s-au schimbat în Fedora 31, dar asta mi se pare doar mie de vreme ce au trecut ani de la utilizarea mea în mediu live.
Mostenirea RedHat merge mai departe, dar cum sunt atatea distributii linux prin “zona” fiecare are de unde alege.