openSUSE Leap 15.6

A trecut ceva timp de când nu am mai folosit openSUSE. Aceasta este distribuția linux care mi-a stârnit curiozitatea și pasiunea pentru pinguin, ulterior a devenit un mod de a ma antrena eficient pentru viitorul loc de muncă în zona IT, pe care îl am și astăzi. Astăzi a venit momentul să fac o re-vizită și am ales openSUSE Leap 15.6, folosind mediul de lucru KDE.

A trebuit să mă documentez puțin despre ce este Leap și Tumbleweed, opțiunea mea fiind openSUSE Leap 15.6. Cerințele de sistem ale openSUSE Leap 15.6 sunt următoarele:
– procesor dual-core cu minim 2Ghz frecvență de operare
– 2 GB de RAM
– spațiu de stocare pe disc de 40 Gb
– conexiune la internet pentru actualizări ulterioare.

Pentru acest test am folosit VMware Workstation 17 Pro, unde am alocat 4 core CPU și 4GB de RAM.

Dupa ce instalarea a fost finalizată, am fost întâmpinat de mediul de lucru selectat al sistemului de operare și unul dintre vechile mele preferate, KDE.

Un lucru plăcut care mi-a atras atenția aici este logo-ul Mastodon, ceea ce înseamnă că fanii openSUSE care nu preferă platforma X (fostă Twitter) pot folosi alternativa Mastodon.

Explorarea mea a cuprins câteva aplicații care vin la pachet cu sistemul de operare precum Konsole, Dolphin

Aceeia care vin dinspre Windows vor fi plăcut impresionați și de alte opțiuni precum setările de sistem și o interfață pentru instalarea pachetelor.

Firefox și VLC sunt alte programe disponibile pentru cei care aleg openSUSE

Un singur lucru am instalat și anume Visual Studio Code. De vreme ce python a venit deja la pachet am făcut un mic test și aici.

Dacă v-am stârnit curiozitatea și aveți timp la dispoziție, testați acest sistem de operare și descoperiți dacă vă place.🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *