Nu Github, Nu Gitlab, dar ce ?

Dacă sunteți o persoană care folosește Git pentru activitățile zilnice atunci cel mai probabil folosiți o soluție pentru a partaja și întreține codul scris, indiferent că este o aplicație, fișier docker, kubernetes, terraform etc. În topul utilizării se află Gihub, Gitlab sau Bitbucket în funcție de necesități sau buget, dar se pare totuși că există și alternative care cel puțin pe partea de bugetare se pot dovedi viabile.

În căutarea mea am găsit trei opțiuni care se merită a fi prezentate: Forgejo, Gogs și desigur Codeberg.
Primele două opțiuni Forgejo și Gogs sunt produse ”open-source” și oferă celor interesați de un control maxim asupra datelor, posibilitatea de a contrui platforme pentru găzdui ”aurul” celor care lucrează în domeniul IT. Fiecare platformă oferă access la o documentație detaliată inclusiv instalarea. Puteți consulta documentația Forgejo sau documentația Gogs pentru detalii.

Codeberg este o platformă asemeni Github, Gitlab sau Bitbucket care oferă printre altele posibilitatea de a găzdui codul creat în depozite publice sau private. Codeberg nu are un ”…Copilot” care asimilează cod pentru ca mai apoi să îl vândă cu 10$ pe lună, nu are nici limitări tehnice deoarece este contruit pe același cod ca și Forgejo și desigur partea cea mai plăcută ca și în cazul serviciilor Proton, serverele se află fizic în Europa. Recunosc că sunt momentan pe Gitlab cu proiectele personale dar faptul că am o alternativă ”aproape” mă face să mă gândesc la o nouă schimbare.

Încă 2h și 38 minute până când 2024 vine peste noi :) .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *