Încet dar sigur aparatele radio vor deveni istorie. Spun acest lucru deoarece Internetul a ajuns să ofere acces tot mai mare la porturile de radio care emit online, depășind cu mult limitele terestre ale posturilor existente. Chiar dacă ne place un post de radio care emite în eter, atunci când ieșim de sub raza lui de acoperire căutăm alternativa digitală care este dependentă doar de banda de internet și mai ales de traficul avut la dispoziție dacă vorbim de un dispozitiv mobil (telefon sau tabletă).
Personal pot spune că am făcut tranziția de la reglajul manual al frecvenței către alegerea unui stream audio cât mai bun posibil, 192 kb/s, 128 kb/s chiar și 64 kb/s când altfel nu se poate. Dacă nu aveți repere în ceea ce privește un post de radio este îndeajuns să căutați pe Google site-ul postului respectiv, șansa este ca acesta să emită pe internet. Atunci când cutezăm să ascultăm muzică de la un post internațional de radio, mai pot apărea probleme de audiție dacă există dificultăți la conectivitatea între client și server.
În cazul în care căutarea pe Internet nu este ceva la îndemână acest articol vă poate oferi câteva repere de care să tineți cont atunci când doriți să vă relaxați:
– Shoutcast – este un director cu peste 65.000 streamuri
– programul VLC – în cadrul secțiunii Internet are câteva directoare cu streamuri audio care vă pot fi de folos
– InternetRadio – oferă acces la aproximativ 30.000 streamuri audio
– Tunein – personal îl clasez pe un loc 4 aici, unele streamuri au o calitate mai slabă
– Digitaly Imported și Radio Tunes sunt doi furnizori de servicii audio gratuite dar și contracost, diferența fiind că la versiunea gratuită există publicitate precum și un stream audio la o viteză mai mică
– pentru cei care preferă ascultarea unor emisiuni și melodii în propriul lor timp există Soundcloud și Mixcloud
Oricare ar fi alegerea făcută, relaxați-vă ca să aveți o audiție cât mai plăcută :)