Monitorizare pagină web

Dacă sunteți un proaspăt posesor de pagină web, indiferent că este vorba de un blog sau despre colecția voastră online de timbre, vă felicit și vă doresc mult spor în tot ceea ce faceți. Firma de webhosting de la care ați cumpărat un serviciu de găzduire web vă asigură de un uptime destul de bun, iar acest lucru este în regulă pentru voi, pagina se încarcă atunci când o accesați. Dar ce se întâmplă când nu o accesați ? Sunteți siguri că este online?

Răspunsul de la întrebarea de mai sus poate să fie oferit prin folosirea unor servicii de monitorizare a paginii voastre web. Dacă bugetul este unul mic nu este nevoie, cel puțin la început, să investiți bani într-un abonament ci puteți să vă folosiți planul gratuit. Pentru monitorizarea site-urilor mele belicos.ro și ursanbogdan.net folosesc planul gratuit de la doi furnizori: Freshping și UptimeRobot.

Din categoria serviciilor gratuite de monitorizare, Freshping, mi se pare cea mai bună opțiune. Oferă servicii de monitorizare pentru HTTP/HTTPs, ICMP ping, port TCP/UDP și DNS, la pachet cu 50 de verificări configurabile la interval de 1 minut cu alertare prin email, din 10 locații de pe Glob. Din păcate pentru moment nu au aplicație pentru Android sau iOS, dar panoul de control web este destul de bun în detalii.

Pe locul doi în acest clasament este UptimeRobot. Aici povestea se schimbă puțin, se oferă 50 de verificări configurabile la interval de 5 minute cu alertare prin email, dar au aplicație pentru Android și iOS, aceasta din urmă alertând când există probleme. UptimeRobot realizează monitorizarea prin HTTP/HTTPs, ICMP ping și port TCP/UDP. Interfața web este de asemenea plăcută oferind destul detalii privind resursa monitorizată.

Un mic lucru trebuie avut în vedere, dacă pagina web este online, dar uneori monitorizarea vă spune altceva, este posibil ca problema voastră să fie generată de setările serverului pe care se află pagina voastră web. În acest caz nu este ceva rău dacă cereți un feedback de la firma de hosting privind situația voastră, pentru a fi remediată în vreun fel. Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *