Asa cum bine stim cu totii windows oferea un singur mediu de lucru (a.k.a. desktop) creat in functie de versiunea pe care exista(windows xp, vista sau windows7) care uneori consuma resurse mai mult decat ti-ai fi dorit, lucru care ulterior te facea sa mai cumperi memorie RAM sau daca bugetul iti permitea sa schimbi calculatorul.
Din dorinta de a ajuta si mai mult utilizatorii care migrau de la windows la linux, comunitatile open source, s-au gandit sa creeze medii de lucru care sa acopere toate tipurile de configuratii existente pe piata fara al mai face pe utilizatorul final sa investeasca bani in imbunatatirea propriului calculator, si astfel in lumea distributiilor linux exista urmatoarele medii de lucru: KDE, Gnome, LXDE, Xfce, Enlightenment, Fluxbox si Blackbox. Realizarea acestui articol nu ar fi fost posibila fara ajutorul utilizatorilor Wikipedia Romania carora tin sa le multumesc pe aceasta cale pentru informatiile furnizate.
In cele ce urmeaza va voi prezenta si cate o descriere a mediilor de lucru uzuale:
1. KDE: KDE (K Desktop Environment) este un Mediu Desktop gratuit pentru sisteme compatibile Unix. Ţinta proiectului este de a oferi o interfaţă completă, uşor de utilizat, şi uşor de adaptat nevoilor personale ale fiecărui utilizator. KDE este mediul desktop standard pe un număr de distribuţii : Mandriva, Kubuntu, SUSE, Knoppix, Slackware, este una din opţiuni pe multe alte distribuţii (Debian, Gentoo), sau poate fi instalat ca mediu secundar (pe Ubuntu, Red Hat, Fedora, etc.).
KDE rulează pe Linux, BSD (FreeBSD şi DragonFly BSD îl folosesc ca mediu desktop standard), Solaris, HP-UX, AIX şi pe alte sisteme Unix şi compatibile. KDE rulează şi pe MacOS – versiunea 3.5 prin Fink şi X11 [1], şi este în curs de portare pe Windows.
2. Gnome: este un mediu desktop gratuit pentru sisteme compatibile UNIX. Este software (open source), sub licenţa liberă (GPL) (anumite biblioteci şi toolkitul GTK+ sunt sub licenţa LGPL). Este mediul standard de lucru pe un număr mare de distribuţii Linux (Ubuntu, Fedora, Red Hat etc.) şi pe sistemele SUN Solaris. În plus, poate fi instalat pe aproape toate distribuţiile Linux, pe sisteme BSD, etc.
GNOME a apărut în 1997, autorul iniţial fiind Miguel de Icaza. Proiectul a fost început ca urmare a utilizării de către KDE a toolkit-ului Qt, care la vremea respectivă nu era open source – ducând la limitari asupra a ceea putea fi programat pentru KDE, şi la posibilitatea ca, în cazul în care Qt îşi schimbă strategia, KDE să nu mai poată fi folosit legal. Acest lucru nu mai este o problemă, Qt este software liber astăzi, dar atât Gnome cât şi KDE continuă a se dezvolta, fiecare proiect având obictive diferite. KDE şi GNOME colaborează în cadrul proiectului Free Desktop, pentru a asigura standardizarea în sisteme Unix/Linux.
3. Xfce: este un mediu desktop liber şi open-source (sub licenţa GPL) pentru sisteme de operare compatibile UNIX. Astfel, el rulează pe platforme Linux, BSD, Solaris, AIX etc. Xfce se bazează, ca şi GNOME, pe toolkitul GTK+ pentru generarea desktopului şi meniurilor, şi pe Xfwm ca manager de ferestre (deşi, pentru desenarea ferestrelor, se poate folosi orice manager de ferestre compatibil). A fost iniţial gândit pentru a fi similar cu mediul desktop comercial CDE, şi se folosea de toolkitul Xforms (de aici şi numele), dar s-a îndepărtat radical de modelul CDE odată cu versiunile ulterioare (Xfce nu este primul mediu desktop care s-a vrut inspirat de CDE, KDE a pornit de la acelaşi punct).
Xfce este renumit pentru simplitate şi consum foarte redus de resurse în condiţiile în care oferă configurabilitate completă din meniuri, de aceea, el este disponibil pe distribuţii orientate spre calculatoare mai vechi (Vector Linux), sau spre utilizatori dornici de performanţă (Xubuntu) sau simplitate şi minimalism (Zenwalk).
Xfce conţine foarte multe îmbunătăţiri orientate spre desktop – printre care suport complet pentru transparenţe şi umbre, şi un sistem de compoziţie a imaginilor similar cu cel disponibil în Beryl/Compiz (pentru GNOME sau KDE) şi în Windows Vista.Inclus în Xfce este şi un manager de fişiere numit Thunar, foarte asemănător cu Nautilus (managerul de fişiere al GNOME. Versiunile mai vechi de 4.4 nu suportau pictograme pe desktop – ultima versiune însă a adăugat şi acest suport.
4. Enlightenment: Enlightenment (uneori doar E – urmat sau nu de numarul versiunii utilizate) este un manager de ferestre pentru sisteme compatibile Unix (Linux, BSD, Mac OS etc.). Practic, E este compatibil cu aproape orice sistem care rulează sistemul de ferestre X11. Ultima versiune stabilă este 0.16 (sau E16), dar o mare parte din utilizatorii Enlightenment folosesc versiunea în dezvoltare (0.17, DR17 sau E17).
Enlightenment poate fi folosit atât ca un mediu grafic de sine-stătător, sau împreună cu un alt mediu desktop (precum Gnome sau KDE. În plus, unele din programele E (precum Eterm) sunt folosite separat de mulţi din utiliztorii altor medii grafice, fără a folosi tot sistemul E. Versiunea 0.17 este gândită spre a fi un mediu de sine stătător, oferind atât funcţionalitate (şi o interfaţă elegantă, cu funcţii grafice avansate) dar şi portabilitate (se bazează pe un set comun de biblioteci, fiind foarte portabil).
5. LXDE: acest mediu de lucru este relativ nou. LXDE reprezinta “Lightweight X11 Desktop Environment” . Acest mediu de lucru este disponibil sub distributii linux precum Mandriva, Ubuntu, Debian, si mai recent si sub Fedora si openSUSE. Din punctul meu de vedere pare a fi un bun competitor pentru Xfce; pentru mai multe detalii acest link va sta la dispozitie.
Nu uita atunci cand alegi o distributie linux trebuie sa tii cont intai de cerintele de sistem, medii de lucru si mai ales de existenta unei comunitati care sa iti ofere ajutor atunci cand ai nevoie. De cele mai multe ori incepatorii vor opta intre KDE si Gnome, deoarece acelea au o oarecare asemanare cu meniul existent sub windows.