Titlul poate parea exagerat, dar exista in fiecare distributii linux programe educationale. Aceste programe educationale sunt de asemenea gratuite si se pot descarca folosind un manager de pachete sau de pe site-ul oficial al dezvoltatorilor.
O sa va intrebati ce utilitate au aceste programe educationale, nu-i asa? Raspunsul are la baza mai mult partea financiara, tinta oricarei distributii linux este de a fi folosita pe scara larga, inclusiv in companii sau scoli. De vreme ce traim intr-o era digitala nu trebuie sa ne uimeasca faptul ca un elev prefera sa invete folosind si calculatorul. De asemenea exista tari mai slab dezvoltate care au ales sa foloseasca o anumita distributie linux pe calculatoarele proprii pentru ca licentele pentru windows ar consuma multe resurse financiare. Pentru a vedea ce programe educationale ofera distributia linux preferata este indeajuns sa folositi cuvantul cheie “education” in campul de cautare al administratorului de pachete si sa vizualizati rezultatele obtinute. Sunt destule va pot asigura de asta, astfel ca eu unul voi enumera patru dintre ele, si anume:
1. Google Earth: este cel mai dinamic atlas existent la ora actuala ce vine in trei variante: Google Earth Free, Google Earth Pro si Google Earth Enterprise Solutions. Ca si descriere a programului se poate mentiona urmatoarele lucruri: deplasarea(zborul cum este numit pe site-ul oficial) virtuala oriunde pe glob sau in galaxie, zone de interes marcate corespunzator care ofera detalii chiar si pentru cei care intentioneaza sa faca o vizita intr-o anumita zona de pe glob si posibilitatea de a face “share” si cu alti utilizatori.
2. Stellarium: acest program open source va da sansa de a explora cerul asa cum ar fi posibil printr-un binoclu sau telescop. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa setezi o pozitie initiala reprezentata prin trei elemente: tara, oras si ora.
3. Marble: va pot spune ca este versiunea digitala a vechilor atlase pe care le foloseam cand eram in generala. Acest proiect este sustinut de “The KDE Education Project ” si este distribuit sub licenta GNU Lesser General Public License (LGPL), Versiunea 2.
4. Kalzium: un alt proiect al “The KDE Education Project ” de asta data distribuit sub GNU General Public License (GPL), Versiunea 2. Acest proiect consta in reprezentarea tabelului periodic al elementelor si a numeroase detalii aferente elementelor din tabel.
Asa cum am mentionat si la inceput, acestea sunt doar cateva restul de pot instala folosind managerul de pachete al distributiei linux alese de tine. Din punctul meu de vedere faptul ca distributiile linux distribuie si materiale educative reprezinta un mare plus.