Primul meu test drive cu distrubutiile linux de la ora actuala pentru incepatori s-a terminat aseara in jurul ore 23. Dar, obosit fiind am ales sa postez acest articol azi cand am mintea mai limpede. Test driver-ul meu a cuprins distributilii precum L.M.D.E, Mandriva, Fedora, Ubuntu si “invitat” special la test a fost si Debian 6 Squeeze(testing). Per ansamblu experienta a fost una placuta, care pe mine unul m-a facut sa aflu lucruri noi dar si sa aprofundez cum lucreaza distributiile linux existente care au ca tinta incepatorii.
De ce acest test ar intreba unii dintre voi?
Pentru ca e bine sa stii ca exista o alternativa la distributia linux actuala sau pur si simplu cand simti ca esti gata sa treci la o distributie linux in care accentul pe exista unui G.U.I este in proportie de 50% cu folosirea terminalului. Distributiile linux au fost testate in aproximativ o saptamana si jumatate. Desi timpul poate parea extrem de scurt va pot asigura ca atunci cand stii exact ce doresti sa instalezi sub aceea distributie linux timpul se micsoreaza si astfel timpul poate fi folosit in explorarea distributiei.
Ce anume programe doresc eu de la o distributie linux?
Daca inainte preferam mediul de lucru KDE pot spune fara nicio indoiala acum ca si Gnome este destul de bun, astfel ca am ales sa lucrez pe cat posibil cu mediul de lucru default al distributiei linux respective. Si astfel programele necesare mie sub o distributie linux sunt dupa cum urmeaza:
1. chat: pidgin, gajim si amsn (skype are propriul pachet deci se exclude)
2. web-browser: firefox(sau derivate), chrome sau opera
3. utilitare multimedia: gimp, k3b/brasero, amarok/audacious, vlc/smplayer/kaffeine, codecuri
4. utilitare ptr server web: apache, php, mysql si phpmyadmin
5. utilitare server de mail: postfix/sendmail, imap/pop3, procmail, grepmail, fetchmail, alpine/squirrelmail
De asemenea aici se adauga si dependintele de pachete ce trebuie satisfacute ptr a nu exista probleme de stabilitate. Am ales sa nu pun si jocurile la socoteala din simplul motiv ca jocurile se pot descarca de pe net daca managerul de pachete nu dispune de respectivul joc.
Ce impresii si ce pachete mi-au oferit distributiile testate?
L.M.D.E.: fara nicio urma de indoiala aparitia acestei distributii a facut desture furori pe web asa ca mi-am zis sa o incerc si eu sa aflu exact cum sta treaba. Chiar daca la “suprafata” avem Linux Mint, “inima” sistemului de operare este Debian testing, lucru care s-a putut observa atunci cand am folosit managerul de pachete synaptic pentru a cauta pachetele mentionate de mine mai sus. Toate necesitatile mi-au fost indeplinite astfel ca L.M.D.E pentru mine este o distributie de nota 10 care si acum se afla sub virtual box si pe care o recomand, fiind imbinarea perfecta dintre un desktop si un server.
Mandriva: chiar daca am auzit numai lucruri negative despre compania din spatele distributiei, sistemul de operare in sine nu este ceva ce se poate neglija. Conceptul de “control center” este ceva util daca esti incepator datorit faptului ca inglobeaza multe functii intr-un singur loc, ceva ce avem si la openSUSE. Instalarea pachetelor a decurs bine singurul lucru care mi-a oferit ceva bataie de cap a fost configurarea anumitor pachete avand in vedere ca fiecare distributie este particularizata. Chiar si asa experienta a fost de asemenea placuta, tipic frantuzeasca mai ales atunci cand e ceva ce nu am mai testat de 4 ani. Nota generala 9, din punctul meu de vedere totusi recomand a se folosi mai mult pe partea de desktop.
Fedora: acest prunc al companiei Red Hat promite multe dar face mai putine dar zic eu ca asta depinde de cum o folosesti. Procesul de update a fost lent… prea lent dar totusi destul de bun si foarte precis in ceea ce priveste instalarea si configurarea pachetelor. Instalarea anumitor pachete a necesitat cautarea de repo-uri care sa mi le asigure, lucru destul de facil daca folosesti fedora de ceva timp dar oarecum incomod daca e prima data cand incerci distributia si doresti un anumit program. Pot spune ca spiritul red hat se regaseste in aceasta distributie deoarece asa cum bine se stie fedora are o contributie insemnata atunci cand vine vorba de a cumpara distributia linux Red Hat. Chiar daca recomand aceasta distributie, trebuie sa aveti in vedere faptul ca repo-urile trebuie adaugate cu grija cautand pe google sau intreband pe forum. Pe partea de server pot spune ca se descurca excelent astfel ca o recomand mai mult in directia asta decat ca desktop.
Ubuntu: acum cativa ani, 4 ca sa fiu mai precis, cam in acelasi timp cu Mandriva am fost placut impresionat considerand-o a fi cea mai buna optiune pentru un incepator. Acum cand am testat-o din nou…. nu pot spune ca mi-a placut dar nu pot spune nici ca o urasc… pot spune ca nu as instala distributia. Din punct de vedere al unui desktop pot spune ca se merita dar faptul ca aceasta distributie vine si cu una de server, poate parea dificil dar nu imposibil de realizat folosind distributia ubuntu-server. Ca si recomandare la acest nivel va pot spune ca daca doriti sa faceti un mic server local sau pur si simplu sa invatati ubuntu nu este cea mai buna alegere datorita acestui separatism. Pentru faptul ca mi-a asigurat fiabilitatea aplicatiilor pe partea de desktop ma face sa ii dau decat 8.
In concluzia acestui articol va pot spune ca este bine sa stiti exact ce vrei de la o distributie linux. Daca doriti sa folositi distributia linux ca si un desktop atunci mandriva, ubuntu si chiar l.m.d.e este recomandarea mea pentru voi. Daca doriti sa aveti si functii de server (website de exemplu) va recomand l.m.d.e sau fedora.
Ca si utilizator al distributiei linux openSUSE va pot spune ca ea va poate oferi un desktop folosind KDE, Gnome, LXDE sau XFCE dar va poate asigura si functii de server. Motivul pentru care nu am exclus-o este simplu: distributiile linux nu se pot compara intre ele deoarece intr-un anume fel fiecare are ceva specific dar se pot compara ca si surse de pachete si simplicit programele oferite utilizatorilor.