Linux Test Drive “Linux pentru incepatori” 2

Partea a doua a test drive-ului meu o voi dedica distributiei linux Debian. O distributie linux ce exista de ceva timp, o distributie linux ce a dat nastere altor distributii linux precum Ubuntu. Daca ar fi personalizate sub forma unor oameni distributii precum Mandriva, Fedora, openSUSE, Ubuntu sau Linux Mint ar trebui sa priveasca catre Debian, asa cum un copil isi priveste parintii, cu mult respect si cu multa luare aminte…. de ce? pentru ca Debian exista de pana ca aceste distributii pentru incepatori sa apara.

Cateva cuvinte despre Debian:
Debian is a free operating system (OS) for your computer. An operating system is the set of basic programs and utilities that make your computer run. Debian uses the Linux kernel (the core of an operating system), but most of the basic OS tools come from the GNU project; hence the name GNU/Linux. Debian GNU/Linux provides more than a pure OS: it comes with over 25000 packages, precompiled software bundled up in a nice format for easy installation on your machine. Deviza distributiei linux este “the universal operating system”; site-ul distributiei este acesta: http://www.debian.org/. Cel mai recent produs este Debian 6 Squeeze(a.k.a. Testing) cat despre o versiune finala mai avem de asteptam pana in decembrie in cel bun mai caz.

Impresii create de Debian 6 Squeeze: poate ca site-ul nu impresioneaza, poate ca nici macar installer-ul nu impresioneaza prin banalitatea lui dar pe mine unul m-a impresionat existenta repositoarelor cu pachete precompilate. “Da, da, dar Ubuntu are peste 30.000 iar Debian 25.000” ar zice unii dintre voi dar ceea ce nu realizati este ca nu cantitatea conteaza ci calitatea. Din punctul meu de vedere poate sa aiba si 10.000 de pachete atata timp cat imi ofera stabilitatea de care am nevoie.
Lansand deoparte fetisul pachetelor va pot spune ca instalarea si configurarea distributiei s-a facut sub kde si durat cam 30 de minute in mediul virtual(cu 768 mb de ram), cu siguranta in realitate poate dura si mai putin. Versiunea mediului de lucru kde este 4.4.5 ultima de pana la 4.5 si cu siguranta pot spune ca m-a impresionat din cauza ca a oferit un aspect nou la aceasta distributie ce exista de atatia ani. Din pura curiozitate am instalat si Gnome si pot spune ca integrarea Gnome 2.30 cu Debian este la fel de buna. In viziunea mea pot spune ca dezvoltatorii au impacat ambele categorii de fani ai acestor medii de lucru. Fiind o versiune “testing” venea doar cu repo-urile de tip “main” si dupa putin google am reusit sa le adaug pe cele oferite de mirror-ul RoEDU si astfel am putut sa imi fac treaba. Fiind in etapa “freeze” actualizari nu exista si nici pachete noi nu se mai creaza stabilitatea fiind cuvantul cheie. Chiar si asa am putut sa instalez programele de care am avut nevoie fara mari probleme si sa le configurez destul de usor. Pe langa acest fapt am putut observa si concentricitatea pachetelor in cadrul repo-urilor astfel incat nu trebuie sa te zbati prea tare sa le adaugi pentru ca exista 3 tipuri: main, contrib sau non-free.

Per ansamblu am reusit sa instalez pachetele necesare pentru desktop dar si cele pentru server web si pe deasupra in timpul instalarii am putut sa le si configurez. Mai tineti minte cand am vorbit despre durata de instalare? va pot spune ca nici la rularea sistemului de operare nu e mai prejos comportandu-se destul de bine sub mediul virtual. Ca si prima incercare catre o distributie ce iese cu putin din zona distributiilor pentru incepatori pot spune ca merita nota 10 pentru ceea ce ofera si pentru gradul bun de configurare oferit utilizatorilor. Nu-mi ramane decat sa astept pana la versiunea finala care sper eu sa apara in decembrie. Concluzia trasa de mine in urma testului ma face sa recomand distributia atat pentru desktop cat si ca server cu conditia ca inainte de a folosi distributia sa cititi manualul pentru a stii exact ce faceti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *