KDE și uniunea mediilor de lucru Plasma

kdeA trecut aproape… ”un secol” de când nu am mai vorbit despre mediul de lucru KDE. Cum era de așteptat și-a croit un drum al său în cadrul mediului virtual și dezvoltatorii săi au mari planuri de viitor. Dacă implementarea Qt versiunea 5 pare ceva normal atunci cu siguranță unirea tuturor mediilor Plasma este ceva normal și la modă.

Dacă dezvoltatorii mediului de lucru Gnome au în minte un Gnome OS, dezvoltatorii KDE doresc ca în viitorul apropiat să unească interfețele grafice ale Plasma Desktop, Plasma Netbook și Plasma Active. Conform unui articol scris de Aaron Seigo, fiecare tip de interfață are propriile sale componente însărcinate cu redarea, dar din perspectiva codului sursă acestea folosesc aceași fundație. Pe baza acestei fundații și prin folosirea QML în Qt5, Aaron Seigo crede că se poate realiza uniurea interfețelor grafice controlate de un singur proces, dându-i numele de Plasma Workspaces 2.

Pe lângă această uniune, lucru la modă văd eu, Seigo vede deja următorul pas și anume Plasma Mediacenter, dar zic eu că pe moment trebuie să se mulțumească cu Plasma Workspaces 2 ce trebuie pus la punct pentru că nu trebuie omis faptul că mulți utilizatori văd în KDE 4 un ”mic copil”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *