Jocuri de browser in HTML5

In ziua de azi cand ne gandim sa incercam un joc de browser este necesar sa avem fie Flash Player instalat (asta pentru majoritatea dintre ele) sau Java. Daca ar fi sa alcatuim un clasament, jocurile create in Flash domina lejer piata iar pe un loc doi am plasa jocurile facute in Java. Totusi clasamentul este cumva incomplet si asta deoarece un nou limbaj permite printre altele crearea de jocuri si anume HTML5.

Ce este HTML5?
HTML5 este un limbaj pentru structurarea și prezentarea conținutului pentru World Wide Web, o tehnologie nucleu pentru Internet propusă inițial pentru software-ul Opera. Este a cincea revizuire a standardului HTML (creat în 1990 și standardizat ca HTML4 din 1997) și din octombrie 2011 este în curs de dezvoltare. Obiectivele sale principale au fost acelea de a îmbunătăți limbajul cu un suport pentru cele mai recente apariții multimedia în același timp menținândul ușor de citit de oameni și bine înteles de computere și device-uri (browsere web, parsere, etc.). HTML5 își propune să însumeze nu numai HTML4, dar și XHTML1 și DOM2HTML (îndeosebi JavaScript).

Avand in vedere “invazia” de jocuri Flash m-am gandit sa imi incerc norocul folosind motorul de cautare Google pentru a cauta saiturile care ofera jocuri create in HTML5. Dintre multitudinea de saituri si articole de bloguri personal m-am oprit la doua dintre ele: html5gamer.net si html5games.com. De asemenea daca existenta unui clasament va ajuta sa alegeti jocul preferat atunci cel intocmit de saitul flashuser.net va poate ajuta sa luati o decizie.
Jocurile care mie unul mi-au starnit interesul sunt urmatoarele:
Entanglement
Luxahoy
Agent 8 Ball codul sursa putand fi accesat via Github
Solitaire Online, ciudat este faptul ca jocul se misca mai bine sub Chromium
Browser Quest creatia celor de la Mozilla

Ca o mica concluzie indranzesc sa compar unele jocuri cu vechile console care se conectau la TV dar care asigurau clipe placute de distractie. Fiecare dintre jocurile mai sus mentionate au farmecul lor si pot fi numite generic “deschizatoare de drumuri” in sensul de sursa de inspiratie pentru acei dezvoltatori care doresc sa creeze jocuri in HTML5, o tehnologie ce promite printre altele diminuarea dependentei de Flash Player. Distractie maxima cu tehnolgia HTML5 :) !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *