SOPA revine: “graduated response”

Am tot vorbit despre SOPA, PIPA, CISPA si mai nou ACTA atat de mult, incat mai am putin si o sa vomit. Din toate aceste lucruri este esential sa avem in vedere un singur lucru: criza a lovit foarte tare segmentul digital iar acum (parerea mea) se doreste folosirea aceleiasi crize pentru a impune un control cat mai strict chiar si asupra utilizatorilor care nu comit vreun delict atunci cand freaca menta pe internet.

In cateva zile vom trece in luna iulie si speculez ca pentru majoritatea dintre noi aceasta zi va fi ca oricare alta. Daca din intamplare va aflati in America dupa data de 1 iulie o sa fiti martorii unui nou val de agitatie pentru utilizatorii de internet caci va fi introdus un nou mecanism de control si de ce nu de spionaj numit “graduated response” (raspuns treptat). Acest mecanism este introdus de furnizori de internet precum Comcast, Cablevision, Verizon, Time Warner Cable care astfel se transforma in adevarati politisti cibernetici. Mecanismul “graduated response” include intr-o prima etapa trimiterea de notificari utilizatorilor care descarca materiale aflate sub incidenta drepturilor de autor ca ulterior furnizorul sa apeleze la diferite metode de stopare a pirateriei precum limitatea vitezei sau oprirea accesului la internet. Reactivarea serviciului de internet ar fi conditionata de semnarea unui act prin care utilizatorul/utilizatorii s-ar angaja sa nu mai descarce materiale piratate.

De ce ne-ar interesa pe noi acest lucru?
Asa cum bine se stie “M.U.E + S.U.A = Love” (M.U.E – a se citi Marea Uniune Europeana). In alta ordine de idei exista sansa ca in viitor si mai marii din Uniunea Europeana sa se gandeasca la asa ceva, pe langa nou intrata in vigoare Lege Big Brother, care vrem nu vrem ne tine evidenta timp de 6 luni a telefoanelor si postei electronice. Personal consider ca pirateria cat si prostitutia vor fi doua lucruri care niciodata nu vor fi sub un control complet caci intotdeauna se va gasi o metoda prin care sa se ocoleasca barierele impuse de diverse entitati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *