In centrul atentiei: QupZilla

qupzillaDaca sunteti un utilizator al mediului de lucru KDE cu siguranta ati avut sansa de a interactiona si cu navigatorul Konqueror si cu siguranta ati putut vedea ce anume functioneaza bine dar si ce anume functioneaza mai putin bine. Astazi am dat din intamplare peste site-ul unul browser numit QupZilla ce are la baza Webkit ca si Konqueror plus ca foloseste si platforma Qt ceea ce il face ideal atat pentru mediul de lucru KDE dar si pentru ale medii de lucru.

Ce este QupZilla?
qupzilla2
QupZilla is a new and very fast QtWebKit browser. It aims to be a lightweight web browser available through all major platforms. This project has been originally started only for educational purposes. But from its start, QupZilla has grown into a feature-rich browser. Pe langa functiile obisnuite ale unui navigator de internet precum “speed dial”, QupZilla vine la pachet cu un administrator de feeduri RSS, doua pluginuri destul de utile zic eu anume Adblock Plus si Click2Flash. Pe langa acestea navitorul mai include si un administrator de chei SSL.


Cea mai recenta versiune a browserului este 1.1.8 si a fost lansata pe data de 14 februarie 2012 conform articolului publicat in blogul dedicat acestui navigator. Daca accesati pagina de download puteti observa ca acopera un spectru bun de distributii linux precum Debian, openSUSE, Ubuntu(inclusiv Linux Mint), Fedora dar si Windows, cireasa de pe tort fiind faptul ca orice utilizator poate obtine codul sursa.

Creatorul acestui navigator, David Rosca, si-a propus sa acopere vidul creat de alte navigatoare care fie sunt dependente de KDE sau fie au devenit proiecte inactive. Cat de mult isi va realiza telul nu stiu sa preconizez dar din punctul de vedere al testului pentru compatibilitatea cu HTML5, eu zic ca QupZilla s-a descurcat bine.
qupzilla4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *