Qt-based Multimedia Player

Intr-un fel sau altul cu totii ascultam muzica pentru a ne relaxa sau din contra pentru a induce o anumita atmosfera mai dinamica. Printre numeroasele intrebari adresate de un nou sosit pe o distributie linux una iese destul de mult in evidenta: “Merge winamp pe linux?”… Din pacate raspunsul la aceasta intrebare este unul negativ dar nu trebuie sa va panicati caci sub linux exista destule programe care fac aceleasi sarcini ca si winamp: Banshee, Rhythmbox, Amarok sau Clementine.

Chiar daca nu exista Winamp pentru linux, asta nu inseamna ca nu au existat si tentative; au existat dar din pacate ca si in cazul Yahoo Messenger pentru linux, clientul de muzica a ramas doar la stadiu de “alpha”. O alternativa destul de populara printre fanii Winamp a fost Xmms dar personal pot spune ca nu prea m-a impresionat si chiar nu m-a facut sa ma simt catusi de putin ca si cum as folosi produsul celor de la Nullsoft. Spre bucuria mea si sper ca si a voastra am dat peste “Qt-based Multimedia Player”, pe scurt Qmmp, cautand pe Google alternative winamp sub linux: This program is an audio-player, written with help of Qt library. The user interface is similar to winamp or xmms. Navigand site-ul care gazduieste acest program am putut afla ca suporta numeroase formate audio si chiar video folosind Mplayer pentru output.

Pagina de download m-a incantat si mai tare vazand spectul larg de distributii pentru care este disponibil: Debian, Arch, Fedora, Gentoo, Mandriva, Mageia, openSUSE sau Ubuntu. Pe langa toate acestea pasionatii de consola si de putin compilat au la dispozitie codul sursa al Qmmp dupa care pot sa isi instaleze programul in propriul calculator. Pentru a instala qmmp sub openSUSE este necesar sa adaugati sursa de pachete Packman si apoi sa initiati comanzile sudo zypper refresh si sudo zypper in qmmp. Indiferent ca instalati pachetul precompilat sau il compilati manual va urez auditie placuta la muzica pe care o ascultati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *