In centrul atentiei: Nethack

Orice lucru are un inceput pana si jocurile. Ele nu ar fi atat de diverse astazi daca nu ar fi avut surse de inspiratie din jocuri mai vechi indiferent ca au aparut sub Windows sau apoi sub diferitele distributii Linux. Prin acest articol caut sa aduc in prim plan un joc destul de vechi care are destui fani chiar si in zilele noastre precum si derivatele care s-au nascut din acesta, adaugandu-se in lista de jocuri gratuite care au si sursa deschisa (open source). Asa cum si titlul o spune in centrul atentiei este astazi Nethack.

Ce este Nethack? NetHack is a single-player roguelike video game originally released in 1987. It is a descendant of an earlier game called Hack (1985), which is a descendant of Rogue (1980). Salon describes it as “one of the finest gaming experiences the computing world has to offer.” The “net” element references the fact that its development was coordinated through USENET, even before the World Wide Web existed. The “hack” element refers to the game it was based on, Hack. The player takes the part of a dungeon-delving character in search of the Amulet of Yendor. In cuvinte mai simple jocul nu se bazeaza prea tare pe elemente avansate de grafica ci mai degraba pe imaginatia si curiozitatea jucatorului care se incumeta sa il incerce.

Cu timpul jocul a fost imbunatatit prin crearea unor interfete grafice care sa maximizeze si mai mult experienta din timpul jocului. Din ce am putut gasi pe internet, exista doua interfete grafice care ofera o satisfactie mai mare:
1. glHack – http://glhack.sourceforge.net/index.php; chiar daca proiectul a fost abandonat interfata aduce un plus jocului asa cum se poate vedea si in aceste capturi de ecran (a.k.a screenshoots)
2. Falcon’s Eye – http://users.tkk.fi/jtpelto2/nethack.html; aceasta interfata adauga control caracterului prin intermediul mouse-ului. Vi se pare familiar? Da… mmmorpg-urile folosesc exact aceeasi functie in combinatie cu tastatura.
La inceput am adus in discutie si existenta unor derivate si va pot spune ca nu sunt multe dar nici nu lasa de dorit. Din punctul meu de vedere se merita a fi macar incercate doar pentru a intelege importanta care au avut-o pentru evolutia jocurilor de tip RPG. Urmatoarele jocuri sunt derivate alte Nethack: S.C.O.U.R.G.E., Goblin Hack, POWDER sau SoulFu; cu siguranta mai exista si altele. Pentru mai multe detalii despre aceste jocuri va sugerez sa accesati acest link. Distractie placuta va doresc ! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *