In centrul atentiei: Gnome 3.2

Gnome 3.2 este cea mai noua versiune disponibila a unui mediu de lucru care, in opinia mea, si-a schimbat complet aspectul cu care se prezinta utilizatorilor. De la un simplu 2.32 care avea nevoie de compiz pentru efecte, la un mediu de lucru mai “agresiv” care imbina functionalitatea cu stilul eye-candy introdus de mediul de lucru KDE. Sunt un fan KDE de 6 ani de cand folosesc openSUSE dar recunosc ca am flirtat si cu Gnome 2.32 iar recent am decis sa imi instalez al doilea desktop si fireste ca am ales Gnome 3.2; nu puteam alege o versiune mai veche nici daca imi doream asta :)

Desi il aveam instalat de ceva timp nu am apucat niciodata sa il testez asa cum as folosi KDE in mod normal… asta pana ieri. O zi intreaga pe noul Gnome 3.2 mi-am propus sa petrec pentru a intelege catusi de putin ce imi ofera aceasta versiune. Spre deosebire de KDE, Gnome 3.2 nu sufera de un bug oarecum stresant care imi dadea eroare la logare desi imi introduceam numele de utilizator si parola corect si astfel mi-a incarcat un desktop simplu, exact pe gustul meu, pe care am inceput desigur sa il modific dupa adaugand cateva programe favorite alaturi de activarea unor extensii. Pe durata testului am urmarit comportamentul mediului de lucru in timp de foloseam browserul, clientii de chat, ascultam muzica si desigur comportamentul fata de jocuri inclusiv emulate cu wine.

Browserul meu preferat este Mozilla Firefox, chiar daca uneori se misca ca o baba, ramane preferatul meu niciodata nu am avut probleme majore cu el. Se pare ca nici Gnome 3.2 nu are probleme cu el din contra se “pupa” bine si pot spune ca experienta navigarii pe internet este la fel de placuta ca si sub KDE 4.7.2, inclusiv pe paginile ce necesita flash player pentru vizualizare. Clientii de chat folositi au fost pidgin, skype si smuxi. De asemenea pidgin si skype s-au integrat bine in cadrul mediului de lucru desi trebuie sa recunosc ca pidgin nu imi reda semnalul vizual corect in loc de “blink” disparea iconita pur si simplu noroc ca aparea si numele langa ea astfel trebuia sa restartez aplicatia si sa opresc acel “blink”. Nimic despre smuxi? Pai… nimic il folosesc numai sub gnome nu are rost sa pornesc konversation sub KDE astfel comparatia nu prea isi are loc. Partea care ma facea sa ma simt cu adevarat nelinistit era ceea in care trebuia sa testez jocurile. Daca pana acum totul a fost bine de aici incolo “norii” s-au ridicat impotriva mea. Jocurile instalate manual precum Assault Cube sau Xonotic mi-au dat cele mai mare batai de cap. La primul jocul, pur si simplu se inchidea cand incercam sa ajustez setarile grafice (pamp-pam…) iar la Xonotic redarea grafica era mai lenta afectand functionalitatea jocului. Jocuri precum ioQuake3, nexuiz, open arena, vdrift, tile racer, naev, foobilliard, supertuxkart (da ma joc si asa ceva) instalate folosind Yast nu au probleme cu functionarea ceea ce ma face sa cred ca acestea sunt integrate mai bine pe distributie decat celelalte doua obtinute prin descarcarea si dezarhivarea unei arhive. Alte jocuri instalate manual precum Urban Terror, SmokinGuns sau Quake Wars de asemenea au o performanta buna. In urma acestui fapt ma intreb daca nu cumva engineul Cube are ceva probleme de integrare sub openSUSE in raport cu engineul Quake3/ioquake3. Ciresele.. de pe tortul testului meu cu Gnome 3.2 au fost desigur 2 jocuri emulate cu wine, preferinta personala, NFS Hot Pursuit 2 (versiunea din 2000 cred) si NFS World din 2010. Aici situatia a fost mai delicata cel putin la NFS World care a pornit mai greu decat sub KDE tragand dupa sine acelesi .NET 2.0 iar in timpul jocului imaginea se mai bloca ocazional. Mai vechiul NFS pe de alta parte a mers fara nici o problema vizibila.

Concluzii: experienta cu 3.2 in raport cu 3.0 s-a imbunatatit substantial. Promisiunea celor de la Gnome a fost respectata, versiunea 3.2 a adus numeroase imbunatatiri. Ca si utilizator totusi trebuie sa recunosc ca nu as alege Gnome ca si desktop default daca as avea putin “sange” de gamer in mine. Chiar daca jocurile au mers bine totusi am observat o diferenta de 5-10 fps la fiecare joc care pe mine personal nu m-au afectat dar care poate fi simtita de utilizatorii cu calculatoare mai slabe (sub 2Gb de ram si/sau sub 1Gb Vram la placa video). Din perspectiva folosirii zilnice ca si mediu de lucru strict pentru navigarea pe internet, statul la un “pahar de vorba” si chiar jocuri de browser Gnome 3.2 este la fel de bun ca si KDE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *