În centrul atenției: mediul de lucru KDE

Am folosit acest mediu de lucru timp de 5 ani sub openSUSE și pot spune că acei utilizatori care îl asemănau cu interfața grafică oferită de sistemul de operare Windows aveau dreptate. Asemănările se opresc aici deoarece KDE este creat de o comunitate independentă de utilizatori și dezvoltatori, folosind platforma Qt. Pe lângă libertate și faptul că este disponibil pentru mai multe distribuții linux, KDE a fost portat și pentru Windows.

Am tot vorbit despre platforma Qt în articolele anterioare fiind folosită, așa cum ați putut observa, pentru dezvoltarea diferitelor programe. Conform Wikipedia Qt este un sistem inter-platformă de dezvoltare a programelor pentru calculator, folosit atât pentru crearea programelor cu interfață grafică cât și pentru pentru programe fără interfață grafică, cum sunt serverele… Începând cu versiunea 4, Qt este disponibil pentru toate platformele, inclusiv Windows sub o licență duală, GPL și o licență proprietară. Acest fapt face posibilă dezvoltarea de aplicații Qt licențiate GPL și pentru alte sisteme, cel mai notabil efect fiind disponibilitatea KDE 4 pentru Windows și Mac OS X.

Instalarea mediului de KDE sub Windows este un proces destul de simplu datorită aplicației KDE Installer și oferă acces la aceleași aplicații ca și în cazul versiunii pentru distribuțiile linux, inclusiv la componenta Plasma și widgeturile specifice. Pentru a vă bucura de aplicațiile specifice ale KDE trebuie să aveți un calculator cu Windows XP, Vista sau Windows 7. Conform saitului ”KDE Windows Initiative”, această versiune a mediului de lucru KDE nu este matură și deci există șansa ca unele aplicații să nu funcționeze corect. Tutorialul de instalare precum și cel de inițiere a mediului de lucru KDE sub Windows sunt cuprinse de această pagină web. Cea mai recentă versiune a mediului de lucru care poate fi instalată sub Windows este KDE 4.8.0.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *