Windows, un sistem de operare mai deschis?

Sistemele de operare Windows sunt produsul Corporației Microsoft și așa cum bine se știe, sunt și cele mai folosite, având o cotă de piață de 91% conform unor date recente. Clasamentul este completat de sistemul de operare Mac OSX al Companiei Apple și pe locul trei într-un colț mai puțin deslușit se află ”galaxia” distribuțiilor linux.

Acest articol se dorește a fi un rezumat, un fel de ghid cu programe libere dacă vreți să îi ziceți așa, al tuturor articolelor scrise de mine începând cu data de 14 septembrie, de când am revenit la folosirea sistemului de operare Windows. Existența acestor programe libere izvorăște din necesitate, acolo unde utilizatorii au subliniat nevoia existenței unor alternative la variantele proprietare iar dezvoltatorii au pus acest lucru în practică, chiar dacă asta a reprezentat sacrificarea timpului personal.

Dacă în cadrul distribuțiilor linux kernelul este cel care ”cară” povara driverelor specifice plăcii de bază, de sunet, audio și de rețea, sub Windows acest lucru este realizat de către driverele specifice oferite sub forma unui mediu optic atunci când cumpărăm calculatorul sau prin descărcare de pe saitul producătorului. Oricum am întoarce ”foaia”, aici, sistemele de operare Windows sunt cât se poate de închise, la fel este cazul și pentru programele Java, Adobe Flash Player, Adobe Reader, Nero Burning Rom și programele antivirus.

Nu trebuie să vă fie rușine că sunteți utilizatori de Windows, așa cum nu trebuie să vă fie rușine să recunoașteți că vă place muzica populară (de exemplu), gusturile nu se discută. Același lucru doresc și sper să îl realizez prin intermediul acestui articol: să vă simțiți confortabil atunci când spuneți cuiva că folosiți unul sau mai multe programe libere. La o simplă statistică pot spune că am descoperit 20 de programe și 10 jocuri cu sursă deschisă care ar putea coabita cu aplicații proprietare din cadrul sistemului de operare Windows și de ce nu să le înlocuiască ca aplicații implicite.

În viziunea mea un sistem de operare Windows ce s-ar dori a fi mai deschis ar trebui să fie populat cu următoarele aplicații libere:
– navigare pe Internet, Mozilla Firefox, aici vă recomand să instalați modulul Adblock Plus
– client de citire a poștei electronice, Mozilla Thunderbird
– client de chat universal (Yahoo, Msn, Google Talk, IRC, etc) Pidgin
– suită office, Libre Office
– Adobe Reader poate fi înlocuit cu SumatraPDF
– Nero Burning Rom are ca și alternativă liberă Infrarecorder
– program pentru descărcarea datelor prin torrente, Deluge
– transfer și administrare de fișiere prin FTP, FileZilla
– Windows Media Player poate fi înlocuit lejer de VLC, SMPlayer sau UMPlayer
XBMC, o alternativă destul de interesantă pentru Windows Media Center
– vă plac fructele? Ce ați zice despre Clementine, fructul liber ce poate înlocui Winamp
– convertirea fișierelor multimedia nu a fost niciodată mai ușoară cu WinFF
– Google Earth este un program destul de popular dar Marble și Stellarium sunt la fel de utile
– dacă doriți să editați o poză folosind un program ”moca” puteți alege între GIMP și Inkscape
– dezvoltatorii de programe nu sunt nici ei uitați, Geany sau Notepad++ există ca să le ușureze munca.

Pe lângă muncă, navigare pe internet și muzică mai simțim nevoia să ne și jucăm. Dacă în cadrul categoriei de simulatoare auto sistemele de operare Windows sunt dominate de seria jocurilor Need for Speed nu același lucru se poate spune și despre jocurile de strategie sau cele FPS, unde jocuri precum Counter Strike, Red Alert, Starcraft, Heores sau Age of Empires au ceva concurență. Astfel, în cadrul sistemului de operare Windows aș putea instala unul dintre aceste jocuri libere:
Open Arena, Tremulous, Warsow, World of Padman, Xonotic, Alien Arena, Assault Cube ca alternative la Counter Strike, Quake 3 sau Unreal Tournament
0 A.D., Mega Glest, Warzone 2100 ca alternative la jocuri precum Heroes, Age of Empires sau Red Alert.

Acest ghid reprezintă o părere personală, exprimată prin comparația cu un sistem de operare linux folosit și nu face decât să atragă atenția asupra alternativelor libere care există la ora actuală. Chiar dacă sunteți utilizator de Windows aveți dreptul să știți că există tehnologii libere așa că vă recomand, ca și reper pentru o mai bună înțelegere a programelor libere, Revista Fii Liber un proiect al Comunității Ceata.

Poate fi Windows un sistem de operare mai deschis?

Licențiere:
Emblema și denumirea Windows (inclusiv cea pentru Media Player și Media Center) sunt mărci înregistrate ale Companiei Microsoft
Denumirea Mac OSX este marcă înregistrată Apple INC
Denumirea Java este marcă înregistrată a Companiei Oracle
Denumirea Winamp este marcă înregistrată a Nullsoft
Denumirea Nero este marcă înregistrată Nero AG/ Nero Ltd.
Denumirile Adobe Reader și Adobe Flash Player sunt mărci înregistrate ale Adobe Systems Incorporated
Denumirea Google Earth este marcă înregistrată a Google
Denumirile specifice programelor libere expuse în acest articol sunt sub o licență liberă precum GPL, GPLv2, GPLv3, MPL sau Creative Commons.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *