Google Stadia

În urmă cu două zile am aflat că și în mica noastră țară scumpă și dragă România, a devenit disponibil serviciul de cloud gaming al celor de la Google, botezat somptuos Stadia. Chiar dacă dețin un calculator de uz general recunosc că uneori nu ar strica niște ”cai putere” în carcasă, lucru probabil pe care și cei de la Google mizează cu acest serviciu.

Chiar dacă momentan nu și-au lansat o consolă sub marcă proprie, cei de la Google se alătură astfel unei piețe pe care se află GeForce Now. Modalitatea de promovare în cazul ambelor servicii este destul de bine realizată, dar în cele din urmă dacă dorești să ai o experiență bună cu un joc, mai ales într-un mod competitiv, aceste servicii au practic un minus prin faptul că datele sunt transmise printr-un flux (stream) care necesită o viteză bună dar și constantă la internet. Cel mai probabil un avantaj îl vor avea jocurile de tip single-player, unde un procent de lag nu afectează prea mult jucătorul sau acțiunea jocului. Detaliile de ordin tehnic ale utilizării Stadia sunt oferite în cadrul acestei pagini.

Pentru plăcerea proprie am acceptat prima lună de probă (am anulat abonamentul câteva secunde mai târziu) și am testat jocul gratuit (free 2 play) Destiny 2. Același joc îl am și pe Steam instalat și din punct de vedere hardware pot spune că ceea ce oferă Stadia depășește calculatorul personal (setările mele fiind spre minim). În primele minute de joc, căci nu am avut timp pentru mai mult, nu am observat nicio întârziere (lag) fiind în prima misiune. Când timpul o va permite probabil că voi putea cum se desfășoară activitatea în joc când va exista o sesiune cu mai mulți jucători.

Nu știu dacă asta este viitorul jocurilor, dar este o alternativă pentru cei care nu își permit un calculator de gaming sau consolă performantă. Acum desigur dacă sunteți pe un vârf de munte și viteza conexiunii de internet este mai mică de 10 Mbps atunci clar nu aveți niciun motiv să vă conectați la vreo platformă de cloud gaming.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *