Dacă în anii 90 folosirea dischetei sau CD-ului era ceva uzual (niște chestii mari și de care trebuia avut grijă), în acest moment vorbim deja despre două lucruri învechite și asta deoarece mp3 playerul sau acel document pe care vreți să îl arătați cuiva se află pe un stick USB sau probabil pe un dispozitiv inteligent. O dată cu deșteptarea telefonului, pe lângă funcțiile uzuale este practic un calculator în miniatură și de aici probabil că s-a născut și noțiunea de stocare a informației pe medii accesibile de oriunde de pe internet, stocarea în ”nor” pentru limba noastră română sau mai pe scurt ”cloud”.
Revenind în 2017, la o căutare pe Google pot fi găsiți mulți furnizori de servicii cloud atât pentru persoane fizice dar și pentru companii. Companii precum Google sau Microsoft deja oferă servicii de stocare, astfel că dacă nu aveți alte repere atunci minim două sunt la îndemână:
– Google Drive – oferă 15 Gb de spațiu rătăcit prin norii din America, practic dacă aveți o adresa de Gmail este posibil ca la un moment dat ”unchiu” Google să vă fi atenționat că aveți acces și la acest serviciu.
– One Drive – este răspunsul Microsoft la ceea ce se află în ograda Google. A cunoscut popularitate o dată cu Windows 8, fiind folosit și sub Windows 10. Spațiul oferit pentru cei cu cont gratuit este de 5 Gb, dar dacă Google nu vă place din… probabil ”n” motive doar de voi știute atunci One Drive poate fi o alternativă.
O întrebare decentă în acest moment ar fi: mai exită și alți furnizori de servicii cloud ? Pe scurt DA, există și alți furnizori dar este ca și cum ai încerca marea cu degetul, nu știi niciodată ce se află în larg. Am luat asupra mea această provocare și trebuie să recunosc că am ținut cont de feedback din partea cunoscuților dar și de sugestiile găsite. Astfel, cu inima în dinți și încrederea urcată în nori, dacă mâine aș renunța la Google Drive sau One Drive iată ce aș avea în vedere:
– Mega – oferă 50 Gb spațiu printre norii din Noua Zeelandă, este o sugestie făcută de un prieten. Trebuie menționat faptul că parola utilizatorilor nu este stocată pe serverele furnizorului, deci dacă pierdeți parola pierdeți accesul la datele stocate
– Hubic – furnizor aflat sub tutela OVH, aflat pe teriitoriul Europei, ce ofera 25 Gb spațiu. Faptul că este în Europa oferă oarecare protecție față de oscilațiile politice din America
– HiDrive – este al doilea furnizor european pe care îl am în vedere, chiar dacă ofera 5 Gb spațiu de stocare. Acest plan gratuit este la fel ca cel oferit de One Drive și mai mare decât Dropbox.
În căutarea mea am găsit și alte sugestii, dar am preferat totuși să mă țin deoparte de America. Google Drive și One Drive sunt îndeajuns pe partea cealaltă a Oceanului Atlantic, fiind mulțumit de ceea ce se află pe bătrânul continent dar și spre Răsărit. Momentan în România nu există un furnizor de servicii cloud cu plan gratuit, dar furnizori precum Digi, Orange sau Vodafone încearcă să ne atragă spre norul românesc.
My 2 cents :)
Mega … nu are norii in NZ. Un simplu IP lookup arata ca isi tin norisorii intr-un DC din Luxembourg
Hubic este … limitat maxim … 10Mbps Up/Down.
Digi ofera un plan gratuit pentru clientii existenti.
No Dropbox ? :)
Mersi de feedback Alex.
Nu, fara Dropbox, prefer sa ma tin deoparte de americani, am preferat ceva din spatiul UE si putin de dinafara. Recunosc ca am cont acolo dar nu il folosesc :)
Fiecare furnizor are limitarile sale. Digi ofera gratuit spatiu asa cum am zis si tu, dar ideea articolului era despre cei care ofera gratuit fara alte cerinte.
Deci titlul articolului ar trebui sa fie “Furnizori de servicii de stocare in cloud.”
Articolul este doar despre servicii de storage. Serviciile cloud sunt mult mai diverse, nicidecum doar stocare.