Salut Knoppix 7.2

În cadrul acestei săptămâni am schimbat puțin decorul ceea ce m-a adus în contact cu un calculator ce face parte dintr-o generație mai veche. Configurația despre care vorbesc este formată dintr-un procesor Amd Duron la 1,100 Mhz, placă video AGP Nvidia 5200 FX și 624 Mb RAM. Windows XP nu are nicio problemă în a funcționa chiar dacă timpii de încărcare sunt desigur și ei mai mari. Distribuțiile linux recente sunt cu mult peste configurația mea ca și cerinte, așa că a trebuit să caut mai atent un mediu live ce poate rula de pe un CD. Rularea de pe DVD fiind imposibilă din motive ce țin de hardware.

După mai multe căutări am ajuns și la Knoppix, o distribuție linux bazată pe Debian, care poate rula printre altele și de pe CD. Recunosc că am mai auzit de Knoppix, dar până acum nu am avut ocazia să testez, deci n-am mai stat pe ganduri și am trecut la acțiune :)

Configurația minimă recomandată de dezolvatori este:
– procesor Intel / AMD,minim i486, mai nou este și mai bine
– 120 Mb RAM pentru a putea folosi un desktop, recomandat 500 Mb
– un dispozitiv de care să se poata porni sistemul, CD/DVD sau stick USB
– și adaug eu aici, răbdare dacă calculatorul este mai “bătrân”
Knoppix este oferit sub forma de CD, versiunea cea mai recentă fiind 7.2, iar pentru cei care preferă versiunea pentru DVD se poate descarca versiunea 7.7.

Fiind vorba de un mediu live și în cazul meu de o configurație mai veche, m-am mulțumit cu ceea ce s-a oferit la pachet. Din ceea ce se află pe CD am folosit doar browserul Iceweasel și Terminalul pentru comenzi prin SSH.

Pe lângă cele doua menționate, pe CD mai avem Libre Office, program prin care se pot vizualiza sau edita documente.

Dacă preferați puțin chat atunci vă puteți folosi de Pidgin. Suportă conectarea pe diferite servere de IRC, dar și conectarea pe Google sau Yahoo pentru cei care încă mai folosesc aceste servicii de comunicare.

În încheiere pot spune ca experiența a fost una placută, Knoppix 7.2 este o alternativă acceptabilă pentru configurația mea. Pentru a creste puțin performanata am oprit toate efectele de la Compiz, iar de la Iceweasel am oprit pluginul NoScripts lucru care de asemenea a ajutat la viteza de navigare pe paginile web. Pluginul AdBlock a rămas activ și pentru căutarile mele pe web am folosit Duckduckgo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *