Firefox Quantum

A trecut foarte mult timp de când nu am mai scris ceva despre Mozilla Firefox, poate prea mult și oarecum nedrept față de vulpița cea energică și spun aceste cuvinte în urma unui test realizat involuntar prin comparația cu grăsanul numit Google Chrome. Din pură curiozitate am pornit Firefox (pe atunci versiunea 55 cred) cu 3 taburi două cu conținut text și unul cu un clip de pe Youtube, aceleași 3 deschise și în Chrome. Spre surprinderea mea a existat o diferență de consum la RAM, o diferenta de aproape 300 Mb. Folosesc Chrome de ceva timp deoarece oferă un suport mai bun pentru Flash Player sub linux, pe acele pagini care încă îl mai folosesc pentru redarea conținutului, dar cine știe ce aduce viitorul… :)

Duelul dintre cele două browsere, Firefox și Chrome, este unul destul de popular dar speculez că o dată cu lansarea versiunii Quantum utilizatori de Chrome vor schimba tabăra dacă acel consum de resurse este redus și atunci când sunt deschise mai mult de 3 taburi (există și un fel de marketing aici, căci fără fonduri Mozilla nu ar duce-o prea bine). Firefox Quantum aduce printre altele un nou motor CSS numit Stylo, care ar urma să utilizeze eficient dispozitivele multi-core care există la ora actuală și desigur modificări vizuale la interfață, care se va integra destul de bine cu cea din Windows 8 sau 10.

Dacă nu ați folosit Firefox până acum, puteți să îl testați așa cum am facut eu cu taburile de la site-urile pe care le accesași frecvent. În cazul în care observați că există o diferență de consum atunci poate ar fi cazul să luați în considerare trecerea de la browserul vostru la Firefox Quantum. Este disponibil pentru Windows, Linux, MacOS, Android și iOS, putând fi descărcat din cadrul acestei pagini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *