Feedback openSUSE 42.2

openSUSE Leap versiunea 42.2 a fost lansat de curând și așa cum am zis în cadrul altui articol, voi testa sistemul de operare să văd cum (mai) stă treaba. În termeni simpli pot spune că ”lupul și-a schimbat părul dar năravul nu!” și asta cel puțin în cazul meu, căci folosind mediul de lucru KDE împreună cu driverul oferit de Nvidia, problema sincronizării pe verticală este la fel de prezentă și enervantă ca și în versiunea 42.1. De menționat aici faptul că placa mea este Nvidia GeForce GT430, creată de compania Gainward.

Dacă nu ați testat openSUSE Leap 42.2 trebuie să aveți în vedere următoarele aspecte:
– nu exită un live CD prin care să testați sistemul de operare dar puteți obține ceva asemănător de pe Suse Studio
– nu exită versiune pe 32 de biți
– sistemul de operare openSUSE Leap folosește pachetele distribuției ”mamă” SUSE la care se adaugă contribuția celor de la openSUSE

Pe toată perioada testului am folosit mediul de lucru KDE, despre care pot spune că în versiunea 5.8 este mai optimizat, consumă aproximativ 600 Mb RAM. Căutând pe internet am dat peste mai multe articole care susțineau ca pot remedia problema sincronizării, însă doar articolul ”Got tearing with proprietary NVIDIA? Try this.” creat de Andrew Powell pe blogul său ”The Linux Rain”, a fost util în situația mea. Vă sugerez să urmați pașii din acel articol, cu puțin noroc poate ajută și pe alții aflați într-o situație asemănătoare. De menționat, conform autorului, că pot exista scăderi de performanță pentru anumite aplicații care folosesc OpenGL, cazul meu jocul Xonotic. La finalul acestui test openSUSE Leap 42.2 nu mai era instalat pe calculatorul din dotare, faptul că trebuie să ”sapi” după o soluție nu este ceva plăcut pentru anumite categorii de potențiali utilizatori, timpul nu este de partea tuturor :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *